Visul unui Eldorado american la Mihail Kogalniceanu s-a spulberat. Miile de soldati americani, zecile de milioane de dolari care urmau sa fie investite in zona aeroportului, locurile de munca bine platite, toate acestea au devenit, la sase luni de la deschiderea oficiala a primei bazei US Army din Romania, o asteptare neimplinita pentru locuitorii comunei.

In august 2007 a fost deschisa prima misiune de amploare a armatei americane la Constanta. Dupa mai multe saptamani de antrenamente, trupele americane au plecat, iar la aeroport s-a asternut din nou linistea.

Chiar daca boom-ul investitional nu a atins zona, preturile la terenuri si la case au luat-o razna, in conditiile in care nu exista cumparatori. Astfel, pretul cerut pentru un metru patrat de teren extravilan in zona aeroportului, din imediata vecinatate a dependintelor US Army, a ajuns la 20 de euro. In urma cu trei-patru ani, in aceeasi zona tarifele nu depaseau 3-4 euro metrul patrat.

Pamantul cu destinatie agricola se vinde cu 5 euro metrul patrat, iar in zona industriala tariful este de 10 euro metrul patrat. Invers proportional cu isteria imobiliara, piata investitiilor este in cadere libera. Singurele investitii au fost facute de patronii celor catorva hoteluri din localitate, care au trebuit sa se conformeze cerintelor US Army in materie de confort si bucatarie.

In august 2007 a fost deschisa prima misiune de amploare a armatei americane la Constanta. Peste 1.500 de militari, cazati in fosta baza de aviatie, un plan laborios de reamenajare a cazarmilor in garnizoana brigazii terestre, promisiunile unor investitii importante, totul contura un tablou idilic despre convietuirea dintre romani si americani. Dupa mai multe saptamani de antrenamente, trupele americane au plecat, iar la aeroport s-a asternut linistea.

Nici urma de investitori, bani sau alte beneficii. 2008 a inceput prost pentru cei care si-au pus sperantele in ajutorul US Army. Americanii nu fac angajari. Singurul efect al infiintarii bazei americane la malul marii a fost o crestere fara precedent a preturilor pe piata imobiliara.

200.000 de euro hectarul

Pretul unui metru patrat de teren extravilan in zona aeroportului, din imediata vecinatate a dependintelor US Army, a ajuns la 20 de euro. In urma cu trei-patru ani in aceeasi zona tarifele nu depaseau 3-4 euro pe metru patrat. Pamantul cu destinatie agricola se vinde cu 5 euro metrul patrat, iar in zona industriala tariful este de 10 euro metrul patrat.

"Un apartament cu doua camere semidecomandat costa 35.000 de euro, iar pretul unuia cu trei camere poate ajunge pana la 50.000 de euro", a precizat Adriana Turcanu, reprezentantul unei agentii imobiliare.

Desi se afla la peste 30 de kilometri distanta de Constanta, iar singurele mijloace de incalzire a imobilelor sunt, in cele mai multe cazuri, sobele, apartamentele din comuna Mihail Kogalniceanu au preturi asemanatoare cu cele din orasul Navodari, situat la cativa kilometri de statiunea Mamaia. Posibila prezenta a militarilor americani la Kogalniceanu a aruncat in aer si piata chiriilor. Daca vreti sa inchiriati o garsoniera in perioada de varf, trebuie sa scoateti din buzunar 200 de euro pe luna. In cazul apartamentelor, suma "sare" de 300 de euro.

Investitorii-fantoma

Invers proportional cu dezvoltarea imobiliara, piata investitiilor este in cadere libera. Sau, mai bine zis, patronii nu s-au lasat impresionati de declaratiile oficialilor militari ai SUA si asteapta intai sa-i vada pe soldatii US Army stabiliti definitiv in baza si abia dupa aceea vor demara investitii. De altfel, piata locala a fortei de munca sufera de lipsa unor activitati din partea americanilor sau a subcontractantilor acestora, care sa ofere de lucru oamenilor comunei.

Mai exact, societatile angajate sa construiasca baza au venit cu propriile utilaje si muncitori si, cum in perioada iernii activitatile in acest domeniu sunt reduse, nu a fost angajat nici un localnic. Singurele investitii au fost facute de patronii celor catorva hoteluri din localitate, care au trebuit astfel sa se conformeze cerintelor US Army in materie de confort si bucatarie.