Traiul de lux al unui escroc pe banii donaţi pentru bolnavi în faze critice. Prahoveanul Marius Gustea, preşedintele Fundaţiei pentru Ambulanţă, a fost condamnat de Judecătoria Ploieşti la trei ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare. Individul este acuzat că a cheltuit banii fundaţiei, obţinuţi din donaţii şi prin redirecţionarea impozitului de 2%, pe excursii de lux în Grecia pentru el şi familia sa, dar şi pentru alte mofturi scumpe de care au beneficiat soţia şi fiica sa. Bărbatul a fost dat pe mâna autorităţilor de către un ploieştean bolnav de leucemie, care a bănuit că o parte din sumele donate de oameni pentru tratamentul său au fost folosite de fundaţie în alte scopuri, potrivit Adevărul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cioloș se vrea prezidențiabil. Fritz e mai bun? Și de cine ar mai trebui să se teamă. Până în 2024 se pot schimba multe, inclusiv voința și dorința lui Dacian Cioloș de a intra în competiția pentru Palatul Cotroceni. Cioloș are 52 de ani și e prototipul liderului care seamănă cu alegătorii lui, fără să sclipească, dar și fără defecte evidente. Fostul premier este un om obișnuit, care știe cum se folosește sapa și cum se îmblânzește pământul, la fel de bine cum a știut să tragă sforile pentru constituirea celui de-al treilea grup ca mărime din Parlamentul European, Renew Europe, al cărui lider este. Nu are, însă, carismă, vorbește plat și nu știe să creeze știri sau evenimente. Între timp, vine tare din spate Dominic Fritz, coleg de partid cu Dacian Cioloș, care la 38 de ani a câștigat Primăria Timișoarei, potrivit Deutsche Welle.

Sporuri triplate în Parlament: secretar, de la 1.200 la 3.000 lei/lună; director, de la 770 la 2.300. Sporuri triplate pentru angajații din Camera Deputaților și din Senat, din 2017 până în 2020, deși locul și condițiile de muncă nu s-au schimbat. Creșterea enormă a sporurilor a fost decisă de către majoritatea parlamentară a PSD, prin Legea salarizării și unele regulamente. Angajații din Parlament primesc sporuri pentru condiții vătămătoare de muncă. Ele au crescut, pentru fiecare angajat, cu sume cuprinse între câteva sute și mii de lei pe lună deși muncesc în aceeași locație, potrivit Newsweek.

Furtul la examene. Cazul de la Drept și cum s-a adaptat copiatul la noile tehnologii. Consiliul Profesoral de la Facultatea de Drept din București va decide până vineri dimineață dacă un număr de 47 de studenți de anul I vor fi exmatriculați sau numai ... sancționați pentru că au fost prinși copiind la examene. Decanul de la Drept arată că studenții nu au copiat numai la un examen, ci la toate examenele online din sesiune. Fraudarea examenelor a devenit din ce în ce mai ușoară în ultimii ani odată cu dezvoltarea tehnologiei. Pe internet au apărut site-uri specializate în furnizarea unor dispozitive care să îi ajute pe trișori să copieze fără a fi prinși. Un astfel de site este decopiat.com, o platformă web care vinde de la căști de copiat până la dispozitive mai sofisticate, cum ar fi un pix de copiat cu cartelă SIM încorporată, scrie Europa Liberă.

O fostă patroană de magazine devenită manager de spital a angajat un mecanic auto, cunoscut drept „Nicu Garaj”, ca administrator. La Spitalul de Psihiatrie Săpunari, din comuna Lehliu, Călărași, angajările au mai multă legătură cu politica decât cu medicina. Unitatea medicală este condusă de o juristă care a lucrat, până nu demult, ca administrator al magazinelor familiei. După ce a fost delegată manager de președintele Consiliului Județean Călărași, Laura Stamate a numit în funcția de administrator al spitalului un consilier local PSD din comuna Dor Mărunt, cunoscut pentru experiența în mecanică auto. Nici activitatea sindicală din spital n-a rămas nepolitizată. Liderul sindical al spitalului de Psihiatrie Săpunari, afiliat SANITAS, este chiar președintele filialei PSD Lehliu Sat, potrivit Digi 24.

Tragedia de la „Balș”: ISU se ascunde după ancheta penală ca să nu dea detalii despre nereguli. ISU invocă ancheta penală după tragedia de la „Balș” din Capitală, din ianuarie, eveniment după care 20 de oameni au murit, pentru a nu spune nici ce nereguli a găsit în ultimii cinci ani la Institutul de Boli Infecțioase (INBI) „Matei Balș” și nici valoarea amenzilor aplicate. Spitalul nu avea autorizație de securitate la incendiu pentru lucrările de extindere la un alt pavilion, că unele semnale de detectare, semnalare și alarmare în caz de incendiu nu funcționează la parametrii la care au fost proiectate și realizate, lipseau documente, scrie Newsweek.

Castel retrocedat „în mod eronat” de o Primărie din Transilvania. Acum, se chinuie să-l recupereze. Autorităţile administraţiei locale şi judeţene din Alba continuă demersurile pentru recuperarea bunurilor care au aparţinut fostului grof maghiar Banffy Daniel, condamnat pentru instigarea la crime împotriva umanităţii din perioada 1940-1944. Groful maghiar a fost în perioada respectivă ministru al Agriculturii în Guvernul Ungariei şi este considerat autor moral al multor crime comise de maghiari împotriva românilor din Transilvania. Din acest motiv, s-a considerat că bunurile au fost confiscate ca urmare a săvârşirii unor crime contra umanităţii sau crime de război în perioada 6 septembrie 1940 - 9 mai 1945 şi nu constituie preluare abuzivă, deci nu fac obiectul legii de reconstituire a dreptului de proprietate, scrie Adevărul.