Episodul de marti al „No reservation“, unul dintre cele mai urmarite programe ale postului de televiziune Travel Channel, a fost dedicat Romaniei. Anthony Bourdain, gazda show-ului a caruit tema este testarea bucatariilor lumii, a descoperit si a prezentat americanilor o Romanie lipsita de gust, dar si de ospitalitate. Lucrurile au mers prost inca de la primii pasi ai lui Bourdain in Romania, intrucit acesta nu si-a ales un ghid roman, ci unul rus, Zamir, care il mai insotise in calatoriile din Rusia si din Uzbekistan.

Bourdain a explicat pe blogul sau (http://anthony-bourdain-blog.travelchannel.com) de ce a considerat experienta in Romania drept una ingrozitoare. El spune ca, si fara camerele de luat vederi, au existat cazuri in care, in restaurante aproape goale, la intrebarea daca exista mese libere, raspunsul dat de chelneri a fost un „nu“ categoric. Povestea a fost si mai complicata in cazul incercarilor de a filma in localuri, „nu-ul“ fiind unul instinctual. „Cita vreme personalul lucreaza mai degraba pentru salariu decit pentru bacsis, nimeni nu pare sa fie interesat sa dezvolte afacerea, sa si-o promoveze sau chiar sa cistige mai multi bani“, apreciaza Bourdain.

Acesta continua sa faca praf mincarurile si serviciile din Romania, aratind ca, desi a calatorit si a realizat emisiuni in peste 50 de tari, Romania nu intra nici macar in primele 40 din punctul de vedere al ospitalitatii.

Relevanta modului in care a fost prezentata Romania in „No reservation“ este destul de insemnata, in conditiile in care Anthony Bourdain este considerat in America si in intreaga lume drept un guru al bucatariei.

Integral in Cotidianul.