Reprezentantii pescarilor din Delta Dunarii se vor intalni la Tulcea vineri, 29 februarie, pentru a riposta fata de ceea ce ei denumesc reintoarcerea baronilor Deltei.

Ei ii acuza pe initiatorii noii Legi a pescuitului si acvaculturii, al carei proiect a fost depus in parlament, ca vor sa puna mana pe resursele Deltei, asa cum au facut in urma cu cinci ani.

Pe lista initiatorilor se afla 12 deputati si senatori (sapte de la PSD, doi de la PDL si cate unul de la PNL, PC si UDMR). Printre ei, cativa lideri ai Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, in frunte cu fostul premier Adrian Nastase.

„Ne-am luptat sa scapam de concesionari si sa ne organizam pe plan local, iar acum unii vor sa puna din nou mana pe resursele din Delta si sa ne faca sclavi. Dar nu ne lasam“, ne-a declarat Lucian Sanda, presedintele Federatiei Pescarilor din Delta Dunarii. Acesta sustine ca initiatorii nu au cerut si punctul de vedere al pescarilor.

Guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Paul Cononov, confirma si el ca nu a fost consultat si spune ca a aflat despre acest proiect „pe cai laturalnice“. Proiectul de lege prevede concesionarea sau privatizarea, dupa caz, a terenurilor pe care sunt amplasate amenajarile piscicole din domeniul public sau privat al statului. Pretextul: „a pune ordine in activitate de pescuit comercial si recreativ-sportiv, in deplina concordanta cu reglementarile UE“.

Potrivit initiativei legislative, „atribuirea se va face pe fiecare zona sau tronson de pescuit unui singur beneficiar din fiecare categorie de activitate, pe baza unui contract de concesionare a dreptului de exploatare durabila prin pescuit a resurselor acvatice vii“.

Integral in EvZ.