Haosul din construcții. Cum încearcă Guvernul să limiteze efectele dezastruoase asupra orașelor. Executivul propune un nou Cod al Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor. Legislația ar urma să reglementeze un domeniu important pentru economie, dar care în ultimii ani s-a dezvoltat prin excepții de la lege. Deși anul trecut a fost afectat de criza economică provocată de COVID-19, sectorul imobiliar al Capitalei a cunoscut un an al recordurilor. Au fost terminate apartamente de 600 de milioane de euro și au fost vândute spații comerciale de 900 de milioane de euro, potrivit Europa Liberă.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum a premeditat Vlasov transferul celor 46 ha de la Romexpo. Stenogramele procurorilor şi reacţia CCIR. Înstrăinarea celor 46 de hectare ale Romexpo către Camera de Comerţ şi Industrie a României, faţă de care se va pronunţa preşedintele României, care a primit proiectul de act normativ spre promulgare, a fost o acţiune premeditată bine gândită timp de aproape 17 ani. „La început, când s-a făcut concesiunea pe 49 de ani, singura utilizare a terenurilor Romexpo stabilită prin lege era aceea de spaţii expoziţionale. De-a lungul timpului însă s-au tras multe sfori şi pentru alte activităţi comerciale, ajungându-se acum la un amplu proiect imobiliar”, au declarat pentru „Adevărul” surse avizate.

Porsche vrea să facă benzina la fel de "verde" ca şi motorul electric. Fabricantul german de automobile de lux a investit deja masiv în electromobilitate. Dar cu ajutorul unui carburant sintetic "curat", Porsche vrea să menţină în exploatare şi modele mai vechi. Este vorba de electro-carburanţi sau E-Fuels, aşa cum sunt ei denumiţi în branşă - benzină metanolică sintetică, produsă cu hidrogen verde, obţinut cu energie regenerabilă. Acest carburant arde la fel ca şi benzina din petrol, dar fără emisii de gaze de seră. Ar putea fi comercializat la nivel mondial prin reţeaua existentă de benzinării, iar posesorii de maşini Porsche nu ar trebui să-şi modifice motoarele, potrivit Deutsche Welle.

Ce ascund datele complete despre vaccinare: rude ale militarilor băgate în față și sute de oameni din a treia etapă vaccinați înaintea medicilor. Peste 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul conform regulilor din strategia națională de vaccinare. Peste 4.000 dintre acestea sunt persoane din etapa a III-a (populația generală), care au fost imunizate în locul bolnavilor cronici, al bătrânilor de peste 65 de ani și chiar înaintea unor cadre medicale. Cele mai flagrante situații sunt la centrele de vaccinare de la Institutul „Matei Balș“ și la Centrul Militar Casa Armatei din Focșani. La „Balș“ s-au vaccinat 131 de persoane din etapa a III-a încă din data de 4 ianuarie, potrivit Recorder.

Negoiță și-a dat singur autorizație de funcționare, după ce APM o suspendase, și a reluat activitatea la stația de sortare a deșeurilor Cățelu, miercuri seară. Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Sectorului 3, condus de primarul Robert Negoiță, a dat miercuri o hotărâre prin care stația de sortare a deșeurilor de lângă Cățelu, județul Ilfov, să poată funcționa în continuare, în ciuda faptului că Agenția pentru Protecția Mediului i-a suspendat autorizația de mediu în urmă cu trei zile. Mașinile de la Salubrizare și Deszăpezire S3 au transportat din nou deșeuri la stația de la capătul străzii Lunca Vișagului, în ciuda protestelor oamenilor nemulțumiți din localitate, dezvăluie Libertatea.

Cel mai controversat caz al Poliţiei Române de după Revoluţie. Oficial, presupusul criminal s-a sinucis, neoficial a fost executat de poliţişti. Au trecut 20 de ani de la cel mai controversat caz al Poliţiei Române de după revoluţie. Un poliţist timişorean a devenit carne de tun pentru interlopi şi afacerişti şmecheri, dar ancheta autorităţilor a lăsat în urmă multe semne de întrebare. În noaptea de 3 spre 4 martie 2001, subofiţerul Saşa Disici de la IPJ Timiş a fost ucis în plină stradă. Poliţistul Saşa Disici pornise în urmărirea unui automobil care a fost raportat furat, după ce şoferul a forţat un filtru de poliţie pe Calea Lugojului din Timişoara. Mercedesul în care se aflau trei persoane l-a accidentat pe poliţistul Ioan Mateescu, aflat în misiune în acea seară. După o urmărire ca în filme, Disici a ajuns din urmă maşina fugarilor, care oprise pe o stradă din localitatea Ianova, aflată la 30 de kilometri de Timişoara, povesteste Adevărul.

Cu 40% mai puțini elevi înscriși în clasa a IX-a „la zi” față de acum 20 de ani. Care sunt cauzele. Numărul elevilor așteptați să se înscrie în toamnă la liceu este cu 40% mai mic decât acum două decenii. Principala explicație pare să fie migrația: în ultimii 20 de ani, au plecat din țară aproape 3,5 milioane de români. Majoritatea acestora au copii născuți în străinătate. Newsweek a descoperit diferențe foarte mari în ceea ce privește cifrele de școlarizare raportat la situația de acum două decenii.

DW: Și Germania are un scandal cu o ”afacere cu măști”, prin intermediul căreia doi deputați conservatori germani s-ar fi îmbogățit, ceea ce va costa scump grupul CDU/CSU. Aceștia au riscat pierderea celui mai important capital politic: încrederea. Încrederea și simpatia de care s-au bucurat cancelara și cabinetul ei ar putea să dispară. De câteva săptămâni, susținerea acordată de populație managementului de criză al executivului se diminuează. Mai marii din Uniunea CDU/CSU vor să elucideze iute situația și să aplice sancțiunile care se impun. Însă reputația s-a făcut praf, fapt care se va reflecta la urnele de vot. Primele scrutine din acest an foarte bogat în alegeri vor avea loc la sfârșitul săptămânii în landurile Baden-Württemberg și Renania-Palatinat. Sondajele din ultimele zile indică o scădere importantă a CDU în cele două regiuni, scrie Deutsche Welle.