Cum oprim mutațiile coronavirusului. Vom scăpa de noile tulpini, iar viața va reveni la normal? Mai multe studii (încă nepublicate în jurnale de știință), pe care le găsiți aici și aici sugerează că noile tulpini de SARS-CoV-2 (britanică, sud-africană și braziliană) nu reprezintă o problemă pentru celulele T. Potrivit cercetătorilor, celulele T din organismele pacienților testați, care au fost infectați cu varianta inițială de coronavirus sau care au fost vaccinați cu Pfizer sau cu Moderna (acestea au fost vaccinurile testate în studiu – n.r.), au recunoscut noile tulpini și au generat un răspuns imunitar care nu a fost substanțial afectat de mutațiile apărute, scrie Great News.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Şeful diplomaţiei germane: Stoparea Nord Stream 2 produce schimbări geopolitice. În opinia şefului diplomaţiei germane, Heiko Maas, stoparea proiectului Nord Stream 2 ar duce la izolarea economică a Rusiei, împingând-o, din perspectivă geostrategică, în braţele Chinei. Dacă firmele care participă la finalizarea proiectului şi-ar stopa activitatea, aceasta nu va avea neapărat efecte concrete asupra cazului Navalnîi. Noi nu credem că este corect să izolăm Rusia din punct de vedere economic. Izolarea economică a Rusiei ar avea efectul geostrategic de strângere şi aprofundare a relaţiilor ruso-chineze. Aceasta nu poate fi în interesul nostru strategic. Dimpotrivă, am risca să nu mai putem discuta deloc cu Rusia despre astfel de teme, declară Mass într-un interviu pentru Deutsche Welle.

„Carantina de weekend” – un posibil compromis între izolare şi relaxare. Premierul Florin Cîţu s-a întâlnit ieri cu primarii din Bucureşti pentru a vorbi despre situaţia epidemiologică din municipiu. Edilii din Bucureşti nu au fost de acord cu varianta carantinării Capitalei, anunţând că probabil vor fi luate unele măsuri restrictive pentru perioadele din weekend, astfel încât oamenii să nu mai iasă în număr mare în magazine sau în parcuri, potrivit unor surse participante la discuţie. Şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este de acord cu măsura carantinei în Bucureşti, în cazul în care rata de infectare depăşeşte 6 la mia de locuitori. Ministrul de Interne, Lucian Bode, nu este însă convins că de asta are nevoie Capitala, scrie Adevărul.

Medici ATI, despre explozia cazurilor de COVID și lupta cu valul trei. „Am impresia că lucrez la morgă. Suntem declaratori, adică declarăm decese”. Medicii care îi îngrijesc se văd din nou în situația care i-a adus de atâtea ori în ultimul an la capătul puterilor și se declară epuizați și dezarmați de agresivitatea noilor variante ale virusului. Trei medici din secțiile de terapie intensivă din țară au spus pentru Libertatea cum simt lupta cu al treilea val al pandemiei. Cea mai grea zi este astăzi, își spune, în fiecare zi, de când a început valul trei al pandemiei, medicul primar ATI Ciprian Gîndac, de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara. „Am impresia că lucrez la morgă”, mărturisește medicul, descumpănit. Medicul crede că nici dacă s-ar dubla capacitatea la Terapie Intensivă, tot nu ar fi de ajuns.

Sub zece medici de terapie intensivă pe județ în 20 de județe. Bihor: doi doctori la 65 bolnavi. Situația epidemiologică este dramatică nu doar dacă ne raportăm la numărul de infecții sau de paturi ATI, dar și din perspectiva personalului redus de la terapie intensivă. În aproape jumătate din România, medicii din saloanele ATI sunt mult prea puțini pentru zecile de pacienți. Datele legate de numărul medicilor specialiști ATI au fost colectate de Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI). Cel al bolnavilor internați la Terapie intensive din statisticile guvernului, scrie Newsweek.

DW: America exersând ridicarea din genunchi. Tripla cădere în genunchi a lui Biden pe scara avionului a stârnit furtuni de ironii. Mai remarcabilă e dubla tentativă, simultană, a diplomației americane, de a se ridica din genunchi și a se măsura cu Rusia și China, scrie Petre M Iancu. În ciuda gafelor și disonanțelor sale cognitive și în pofida declanșării unei crize a migrației la frontiera de sud a țării pe care o conduce, liderul Casei Albe e de salutat și lăudat, înainte de orice, pentru candoarea cu care l-a descris recent pe omologul său rus. Potrivit lui, Vladimir Putin e un ”killer devoid of a human soul”. Un ”asasin fără suflet”. Sinceritatea ieșită din comun a părerii sale despre țarul kaghebist ar putea avea un impact major. Nu doar asupra raporturilor dintre Washington și Moscova, dintre lumea liberă și sfera dictaturilor. Au alimentat deruta decenii de așa-zis ”pragmatism” și de ”realpolitik” mascând prost lașitatea occidentală, inepția, cinismul, lăcomia și împăciuitorismul unui vest care, pavăză setei sale de profit, a stăruit să vrea să creadă, cu orice preț, în ”schimbarea și ameliorarea prin comerț” a tiraniilor, scrie Deutsche Welle.

Efectele „psihozei Groșan”: pacienți COVID care nu pot respira vin la Urgențe și refuză oxigenul. Şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, afirmă că după mediatizarea cazului doctoriţei Flavia Groşan, care a declarat că în spitale sunt omorâţi pacienţi inclusiv prin oxigenoterapie, care ar provoca edeme cerebrale, personalul de la Urgenţe are mari dificultăţi. Vă dau un exemplu concret de azi dimineaţă. Un pacient de circa 40 de ani, care era într-o stare atât de gravă încât ulterior a ajuns la ATI, întubat, şi a fost pus şi pe circulaţie extracorporală, deşi abia putea respira, s-a dat jos de pe targă implorându-ne să nu-i dăm oxigen". Întrebat cum a fost rezolvat cazul, dr. Borcea a spus că pacientul a fost lăsat să îşi dea seama singur că nu putea respira fără oxigen, potrivit Newsweek.