Importul de rășinoase a crescut cu 50% în 2020 față de 2019, ajungând la aproape 1,5 milioane de metri cubi, afirmă, într-un interviu pentru universul.net, Teodor Țigan, director al Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit acestuia, importurile din țări UE au crescut cu 25%, cele mai mai mari creșteri fiind din Germania și Cehia, care s-au dublat, față de 2019. Cea mai mare creștere la importurile de lemn, de cinci ori, a fost înregistrată însă în relația cu Belarus.

În ceea ce privește tăierile ilegale de păduri, Țigănaș susține că „pentru terenurile proprietate publică a statului administrate de Romsilva nu putem vorbi despre defrișări ilegale”. Iar tăierile tăierile ilegale „sunt generate în principal de situația economică generală a populației, cu precădere în cazul comunităților cu mijloace precare de subzistență situate în zonele rurale”.

Potrivit datelor prezentate de acesta, volumul total al tăierilor ilegale a fost anul trecut de 42.346 metri cubi.

În opinia sa, implementarea aplicației SUMAL 2.0 va conduce la „dispariția” de pe piață a „materialul lemnos cu provenienţă ilicită, ceea ce va duce la creşterea preţului lemnului”.