Explozia imobiliara si aglomerarea investitiilor straine din orasul de pe Somes transforma comunele invecinate, precum Floresti, Gilau sau Apahida, in cartiere.

Cica acum trei ani, atunci cand treceai cu masina prin comunele Gilau sau Floresti, trebuia sa incetinesti rau de tot ca sa nu lovesti cireada de vaci care iti taia calea. Taranii cresteau porci, oi, pasari si mergeau cu produse agricole la Cluj ca sa le vanda domnilor de la oras.

Ceea ce nu a reusit sa faca Ceausescu, construind blocuri la sate pentru urbanizarea mediului rural, reusesc acum capitalistii. Casele batranesti vor fi umbrite de blocuri turn, iar agricultura si cresterea animalelor vor disparea in totalitate.

Eu nu zic ca e bine sau rau ca se intampla asa. Nici cei care traiesc acolo nu stiu exact daca e bine sau nu. Cei care au avut cateva hectare de pamant si le-au vandut anul trecut sau anul asta au acum 100.000 de euro in cont, acolo, si sunt multumiti. Altii, care au fost saraci pana la Revolutie si asa sunt si acum, carcotesc. Iar cei indragostiti de agricultura si zootehnie se simt violati.

"Ce inima au avut unii oameni care si-au instrainat pamantul unor venetici? Unor straini de tara si de neam? Ne-au violat venind cu blocurile si fabricile, si masinile lor in satele noastre si ne-au cumparat cu totul. Nici Ceausescu nu a reusit sa faca asta, dar ei au reusit", spune un localnic din Gilau.

Am vizitat comunele invecinate Clujului sa vedem minunea. Intr-adevar, comuna Floresti arata deja ca un cartier. Sunt blocuri, sunt fabricute, depozite, hipermarketuri, nu mai are aproape nimic dintr-un sat romanesc. Practic, intre Cluj si Floresti nu mai exista niciun petic de pamant de vanzare. "Tot ce a fost teren plan, am bagat in intravilan", spune Ioachim Vancea, primarul comunei Floresti.

Integral in Adevarul