Statul român a plătit, ani la rând, concedii medicale unor persoane care au pretins că suferă de tuberculoză deși aveau diagnostice falsificate și nu figurau în sistemul informatic prin care statul monitorizează toți pacienții cu această afecțiune, arată o investigație realizată de Recorder.

Radiografie pulmonaraFoto: Freepik

Frauda putea fi descoperită cu un singur click dacă instituțiile statului ar fi comunicat între ele, însă Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu are acces în registrele cu bolnavi de tuberculoză administrate de Ministerul Sănătății.

În cele mai flagrante cazuri, suspiciunile conduc către angajați din interiorul sistemului, care cunoșteau vulnerabilitățile și despre care există indicii că au pus pe picioare adevărate scheme de fraudare a banilor publici prin concedii medicale fictive.

Inspectorii antifraudă ai CNAS au descoperit că rețeaua era formată din mai multe firme deținute în acte de părinții unor foști și actuali angajați din Casa de Asigurări de Sănătate Neamț. Aceste firme își băgau toți angajații în concedii medicale pe tuberculoză și decontau de la stat sume considerabile de bani. Parafa de pe actele medicale era falsificată, iar angajații declarați bolnavi nu figurau în registrul informatic al bolnavilor de TBC.

Fraudele s-au concentrat pe diagnostice false de tuberculoză deoarece e una dintre puținele afecțiuni pentru care statul decontează salariul brut integral, pe o perioadă lungă și fără un stagiu minim de cotizare la bugetul de asigurări de sănătate. Un bolnav cu TBC poate primi, practic, mai mulți bani fiind în concediu medical, decât dacă ar merge, zi de zi, la serviciu și ar încasa salariul net, notează jurnaliștii Recorder.