Elena Udrea investeşte în cel mai scump proiect imobiliar din România. Ideile par luate din filme SF: cumpărături cu drone şi telegondolă spre aeroport. Cel mai mare proiect imobiliar din România va fi realizat la Cluj şi va include 10.000 de apartamente, clădiri de birou, un mall uriaş, şcoli, parcuri şi săli de conferinţe. Costurile vor depăşi 700 de milioane de euro. Printre investitorii Transilvania Smart City, cartierul de lux care se va construi la Cluj, s-ar număra şi Elena Udrea şi partenerul ei, Andrei Alexandrov, scrie Evenimentul Zilei. Miercuri, 16 iunie, Consiliul Local Cluj a aprobat PUZ-ul pentru Transilvania Smart City, iar lucrările ar urma să fie finalizate în cinci ani. Costurile vor depăşi 700 de milioane de euro,iar o parte din apartamente au fosy deja puse în vânzare, iar primul bloc a fost vândut în totalitate în mai puţin de două luni, scrie Adevărul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Opinie DW: Biden îl scoate pe Putin din izolarea internațională. Vladimir Putin emana satisfacție la apariția în fața jurnaliștilor după întâlnirea de trei ore și jumătate de la Geneva cu Joe Biden. Și avea și de ce. Prin acest summit, președintele american a reușit să-l scoată din izolarea internațională pe autocratul rus. Mai mult, el le-a dat astfel undă verde altor lideri occidentali, precum cancelara germană și președintele francez să facă același lucru mai des, dacă doresc. Conferința de presă a lui Putin a fost în cea mai mare parte o demonstrație tipică de "whataboutism" sovietic, inlusiv compararea legislației rusești anti-media și anti-ONG cu legea americană a "agenților străini", cea din urmă vizându-i de fapt mai ales pe lobbyiști., scrie Konstantin Eggert în Deutsche Welle.

Zeci de oameni, la porțile spitalelor. Listele de așteptare pentru internări au ajuns cu programările până în septembrie. Preşedintele Casei Naţionale de Sănătate trage un semnal de alarmă că în spitale ajung puţini pacienţi pentru a-şi trata afecţiunile, dar la porţile unităților medicale sunt zeci de oameni şi liste de aşteptare de peste o sută de persoane. Motivul este că numărul paturilor s-a înjumătățit, pentru că au trebuit distanțate la 2 metri în timpul pandemiei.La Spitalul de Urgenţă Bagdasar Arseni, listele de aşteptare se întind până în luna septembrie. Şi asta pentru că spitalul funcţionează cu jumătate din numărul de paturi, scrie digi24.ro.

Un nou scandal în Coaliție: cine va controla miliardele pentru spitale? Orban atacă USR PLUS. Înființarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate a generat un nou scandal în Coaliție, după ce Ludovic Orban și apropiații său au criticat formula prezentă în PNRR. În replică, USR PLUS susține că totul este prevăzut în programul de guvernare. Miza scandalului o constituie cine controlează investițiile din Sănătate prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Suma totală este de peste două miliarde de euro. Pe de o parte există un conflict între centru – Ministerul Sănătății, susținut de USR PLUS și teritoriu – liderii locali, sprijiniți de Ludovic Orban. Surse din conducerea PNL au declarat pentru Europa Liberă că Ludovic Orban a fost primul care și-a exprimat nemulțumirea față de înființarea Agenției pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate.

Cum vrea chestorul Bogdan Despescu să îndrepte imaginea şifonată a Poliţiei Române. Mesajele românilor au devenit virale. Şedinţă cu scântei la Ministerul de Interne după ce „Adevarul” a făcut public faptul că un poliţist prins, anul trecut, băut la volan a fost numit şeful Corupului de Control al Poliţiei, adică exact în fruntea unităţii care se ocupă cu cercetarea abaterilor şi a actelor de indisciplină comise de poliţişti. Chestorul Bogdan Despescu le-a reproşat şefilor de inspectorate că imaginea Poliţiei este la pământ din cauza lor deoarece nu comunică suficient cu presa. Ceea ce nu ştie secretarul de stat Bogdan Despescu este că în urma scandalurilor din ultimul an din interiorul Poliţiei, românii nu mai apreciază ştirile pozitive venite din acea direcţie, scrie Adevărul.

Se anunță un an agricol fără precedent în ultimele decenii. Se preconizează un an agricol fără precedent în ultimele decenii - cel puţin asta au susţinut fermierii din Moldova în ultima lună. După un an secetos, în care multe culturi au fost de-a dreptul calamitate, speranţa pentru 2021 este mare: au fost ploi multe, atunci când culturile "au legat", dar precipitaţiile au fost şi bine distribuite de-a lungul săptămânilor. "Agronomii au o vorbă, mai ales când vine vorba de culturile păioase de toamnă: până nu recoltăm, tot ce vedem pe teren e iarbă. Doamne fereşte! - dar o calamitate poate veni oricând", a declarat conf.dr. Denis Ţopa, decan al Facultăţii de Agricultură de la USV Iaşi, pentru Ziarul de Iași.

„Drumuri bune, colega!” Viața de șoferiță de TIR plecată la muncă-n Europa. „Casa noastră este camionul”, îmi mărturisește Vera, o șoferiță de 33 de ani din Dâmbovița, când o întreb, naiv, dacă se întoarce acasă după o zi de muncă. De aproape trei ani lucrează pe același TIR cu soțul ei, împărțind o cabină care le oferă aproape tot ce le trebuie – climatizare, paturi, un frigider, doar „spațiul și confortul unei case” lipsește. Sună greu, dar și oarecum romantic, mai ales dacă ai „îmi place să călătoresc” în descrierea de pe Tinder și te minți că ai face față cu brio vieții de nomad. Pentru cei sau cele care aleg să practice meseria asta există, într-adevăr, și multe momente frumoase, dar uneori realitatea se poate dovedi nemiloasă, cum s-a întâmplat și-n cazul lui Mihai, un șofer de TIR din Brăila care-n luna mai și-a găsit sfârșitul pe marginea unei autostrăzi franceze, scrie PressOne.

Rusia recurge la un patronaj agresiv asupra regiunii transnistrene, pentru că pierde controlul asupra politicului de la Chișinău. Duma rusă invocă „subminarea operațiunii de menținere a păcii” în regiunea transnistreană și denunță o „înrăutățire a situației din Transnistria, care afectează în mod direct drepturile și interesele cetățenilor Rusiei, care locuiesc în Transnistria și reprezintă o amenințare la adresa siguranței și bunăstării lor”. Mai mult, Duma rusă menționează că criza politica apărută în timpul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, în 2020, „a fost însoțită de o implicare vădită din partea României, a Statelor Unite ale Americii și a altor țări occidentale”: „Criza nu a fost rezolvată și se agravează pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Forțele politice care o susțin pe Maia Sandu folosesc fiecare posibilitate pentru intensificarea blocadei Transnistriei și a procesului de negociere și de distrugere a mecanismului unei operațiuni de menținere a păcii în regiune”, se arată în declarația Dumei de Stat a Rusiei, citată de Deutsche Welle.