Sase institutii din Timisoara, plus serviciile secrete, au declansat anchete paralele prin care vor sa faca lumina in afacerile dubioase cu terenuri si cladiri. La politie, Parchet sau prefectura exista deja cateva sute de plangeri legate de comiterea unor falsuri prin care mafia retrocedarilor a intrat in posesia unor proprietati de milioane de euro.

Primul pas este identificarea terenului sau a casei care poate face obiectul unei operatiuni. „Proprietar este statul roman, reprezentat de primarie. Cineva din aceasta institutie trebuie sa le spuna ca proprietatea este revendicabila si nu a fost revendicata“, declara Tabrizi. „Cei care planifica operatiunea au nevoie sa mai stie si numarul exact al cartii funciare in care este inregistrata proprietatea“, ne-a dezvaluit un ofiter de la un serviciu special care urmareste activitatea unor institutii ale sistemului judiciar.

„Daca au numarul de carte funciara, pot obtine un extas «in extenso» de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara“, completeaza Arthur Ursu, seful Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Timisoara. Extrasul „in extenso“ al Cartii Funciare contine numele persoanei de la care au confiscat comunis tii proprietatea. Pe baza lui, se creeaza documente fictive ale asazisului mostenitor, in mare parte emise de alte state. Un exemplu este cazul Robert Berger, nume pe care s-au falsificat cel putin doua documente de identitate maghiare, cu fotografii diferite.

„Robert Berger trebuia creat pentru ca, in cartea funciara a terenului pe care au incercat sa mi-l vanda, ultimul proprietar, de la 1936, este Ioan Berger“, mai spune Tabrizi. Pasul urmator este retrocedarea. In cazul Berger, mafiotii au falsificat pur si simplu o dispozitie a primarului de improprietarire a asa-zisului mostenitor. „Sunt sute de cazuri in care oamenii au reclamat ca asa-zisi mandatari ai unor mostenitori fictivi deschid procese de retrocedare“, spune prefectul Ovidiu Draganescu.

Dupa ce obtin dreptul de proprietate, mafiotii retrocedarilor intabuleaza proprietatea, tot prin mandatari. Ulterior, ei vand proprietatea unor cumparatori de buna-credinta. „Personajul fictiv nu poate sa se prezinte pentru a cere retrocedarea si nici nu poate negocia vanzarea ulterioara a proprietatii, pentru ca, in realitate, acest om nu exista. Dar unii notari incheie procuri prin care un asociat al mafiei se imputerniceste sa faca in numele personajului fictiv toate procedurile“, mai explica ofiterul citat.

Integral in EvZ.