Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a vorbit din nou miercuri despre apropiata sa vizită în teritoriile ocupate de Turcia în nordul Ciprului. În faţa grupului parlamentar al partidului său, Erdogan a repetat că luni, 19 iulie, va merge în nordul Ciprului pentru a fi prezent la manifestaţiile de celebrare a invaziei Turciei în insula Cipru, considerată o "celebrare funestă" de către Nicosia, potrivit To Vima, citat de Rador

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Tot atunci se celebrează şi sărbătoarea musulmană a Sacrificiilor.

El a mai spus că în acest fel va transmite "un mesaj puternic de determinare întregii lumi", un mesaj care va ridica moralul republicii nerecunoscute a Ciprului de Nord.

Marţi este Sărbătoarea Sacrificiilor.

”Cu o zi înainte vom fi în Ciprul de Nord cu o mare delegaţie şi vom sărbători şi vom face nişte paşi. Cred că mesajele pe care le vom da de aici se vor propaga precum nişte valuri pentru ridicarea moralului Republicii Turce a Ciprului de Nord şi vor arăta determinarea noastră lumii întregi", anunţând şi că va fi o şedinţă comună a celor două parlamente, adică al Turciei şi al republicii nerecunoscute.

Se pregătesc de sărbătoare

În acest timp sunt în toi lucrările de pe plaja oraşului închis Famagusta, unde autorităţile turco-cipriote fac pregătiri pentru celebrarea zilei de 20 iulie (data invaziei Turciei în Ciprul de Nord - 20 iulie 1974 n.trad.) în centrul căreia se află vizita lui Erdogan.

Aşa-numitul ministru al "economiei şi energiei" al republicii nerecunoscute, Erhan Arikli, a declarat că toate spaţiile publice şi zonele de plajă din fosta staţiune Varosha vor fi deschise publicului, dar nu şi proprietăţile private, susţinând că şi turcii au drept de decizie asupra proprietăţilor publice de la Varosha, "adică asupra parcurilor, drumurilor, plajelor, şcolilor, geamiilor şi a altor spaţii de cult" (staţiunea Varosha a rămas închisă cu garduri de sârmă ghimpată, după invazia din 1974, făcând obiectul unei rezoluţii ONU care interzice colonizarea de către Turcia a oraşului pe care greco-ciprioţii fuseseră obligaţi de ocupanţii turci să îl părăsească, abandonându-şi proprietăţile acolo. Anul trecut, Erdogan a scandalizat atât autorităţile de la Nicosia, cât şi comunitatea internaţională, fiind prezent pentru prima oară la Varosha după ce autorităţile turco-cipriote deciseseră să deschidă zona şi să permită accesul pe plajă n.trad.).