In numai sase luni, 10 persoane cercetate de procurorii anticoruptie au fost gasite nevinovate de judecatori

Raportul intermediar pe justitie al Comisiei Europene dat publicitatii luna trecuta releva faptul ca 10 inculpati, trimisi in judecata de procurorii anticoruptie au fost achitati definitiv, in ultimele sase luni.

Bilantul DNA, pe intreg anul 2007, confirma cele sesizate de Comisa Europeana, dar per total numarul achitatilor prin hotarari definitive este de cinci ori mai mare - 54 de inculpati (in 23 de dosare).

Trebuie mentionat ca 33 de inculpati au fost achitati ca urmare a dezincriminarii fraudelor bancare. Seful DNA, Daniel Morar, sustine ca niciuna dintre cele 10 achitari nu este imputabila procurorilor.

„Achitatii" ameninta Romania cu procese la CEDO. De altfel, statul roman are de achitat bani grei catre victimele erorilor judiciare care s-au plans, pana in prezent, Curtii de la Strasbourg.

Cea mai mediatizata achitare definitiva este cea a Narcisei Georgescu, fost director la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si una dintre prietenele fostei consiliere prezidentiale Elena Udrea. Ea a fost trimisa in judecata in octombrie 2005 pentru primire de foloase necuvenite in forma continuata.

Imaginile flagrantului o prezentau pe directoare, care se afla in control, cand ar fi primit 10 borcane cu icre negre si 10 cu icre rosii de la patroana unei societati, pentru a iesi "bine" inspectia. Narcisa Georgescu a fost condamnata de instanta de fond la doi ani de inchisoare cu suspendare, dar Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti au decis achitarea acesteia.

Instanta a aratat ca ofiterul de politie judiciara, care a participat la flagrant, ala­turi de denuntatoare, si-a depasit atributiile cand a carat borcanele cu icre. El trebuia doar sa supravegheze reportofonul si camera video miniaturala, deoarece nu avea si mandat de ofiter sub acoperire.

Adevarul