Emerging Europe despre România: Curentul de aer – un pericol pentru viață și alte păreri mai neplăcute

de A.Th.C.     HotNews.ro
Marţi, 14 septembrie 2021, 21:29 Revista Presei | Subiectele Zilei


Vulcanii noroiosi
Foto: USER UPLOADED
Cinci opinii despre România – o țară pe care am fost norocos s-o numesc patrie timp de mulți, mulți ani - și care-i vor ofensa cu siguranță pe toți. N-ar trebui să mai adaug că această notă amuzantă este scrisă (cel puțin în parte) într-o notă ironică, dar mă tem că o fac, scrie Craig Turp-Balasz în Emerging Europe.

România nu este o singură țară, ci (cel puțin) două


Acum câteva veri, pe când ne bucuram de prânz într-unul din restaurantele bune din Piața Mare, piața principală din orașul transilvănean Sibiu, fiica mea mi-a pus o întrebare inocentă: În care monedă se plătește aici?

Părea să aibă impresia că noi (care locuim la București și vizitam Sibiul în weekend) părăsisem România.

România pe care o cunoaștem acum există doar de la sfârșitul primului război mondial. Țara este alcătuită din trei regiuni istorice: Transilvania, Valahia și Moldova. În timp ce ultimele (separate de Transilvania de munții Carpați) au o lungă istorie comună (deși s-au unit oficial doar în 1862), experiența Transilvaniei este diferită.

Spre deosebire de Valahia și Moldova, dominate într-o formă sau alta de Imperiul Otoman timp de 200 de ani, Transilvania a făcut parte din Imperiul Habsburgic. Moștenirea este pretutindeni, în arhitectura germanică din orașe, satele săsești fortificate, compoziția multiculturală a populației.
Transilvania este Mitteleuropa; Valahia și Moldova sunt Balcanii. Desigur, astăzi formează un un stat național, dar rămân țări foarte diferite.
Nu este o apreciere, ci doar o constatare.

Dracula este o valoroasă vacă de muls


Puteți juca un joc când citiți un articol de călătorie despre România în presa internațională: Cât durează până când autorul îl va menționa pe Dracula?
De obicei, doar o propoziție sau două.

Lene, ignoranță și complet eronat din partea autorilor. Românii pot fi la fel de bine ofensați de pomenirea cuvântului cu D.
Totuși, Dracula – care nici nu a existat, desigur: personajul, un amalgam imaginar între domnitorul valah din secolul al XV-lea Vlad II, cunoscut ca Vlad Dracul și fiul său Vlad III, mai bine cunoscut ca Vlad Țepeș și – de bine, de rău – a devenit parte din brandul României.

Iar țara s-a jenat rar să facă bani din asta. Când Vlad Țepeș a devenit corect politic (din motive care nu fac subiectul acestui articol) pentru comuniștii români în anii ʼ70, au făcut publicitate în ziarele occidentale pentru „Castelul lui Dracula” de la Bran. Au ignorat amănuntul neconvenabil că Vlad Țepeș n-a folosit niciodată castelul Bran, dar cum oricine l-a vizitat o va confirma, a devenit cu siguranță un fapt.

Pentru România capitalistă, Bran a devenit centrul industriei Dracula. Autobuze cu turiști aflați în „Dracula tours” sosesc zilnic. Vânzătorii de suveniruri îi asaltează, oferindu-le produse de prost gust cu brandul Dracula (care se găsesc de altfel în fiecare magazin de suveniruri din România, inclusiv la aeroportul Otopeni din București).

Bucureștiul nu este Parisul estului


Un alt laitmotiv al articolelor de călătorie este vechiul mit că București, capitala României, a fost cunoscut în perioada 1920-1930 ca Parisul estului.
De fapt, aproape fiecare oraș din Europa centrală și de răsărit (și nu numai) a fost la un moment dat pomenit ca Parisul estului, de la Varșovia la Beirut.

Spre meritul lui, Bucureștiul a făcut totuși mai mult decât altele pentru a-și însuși mitul, dovedind odată pentru totdeauna că, dacă repeți ceva suficient de des și de tare, devine o certitudine. Chiar și plăcuțele cu numele străzilor reproduc culorile verde și bleumarin al celor din Paris.

Dar nici până astăzi n-am văzut vreo sursă literară a acestei afirmații. Chiar dacă un număr mare de arhitecți francezi au fost cu siguranță activi la București în prima parte a secolului XX (Banca Națională a României și splendidul Ateneu – printre multe alte clădiri din oraș - au fost proiectate de francezi), tot ce avem sunt doar vorbe. M-aș bucura să fiu contrazis cu argumente, dar nu mă aștept s-o poată face cineva.

Faimoșii „vulcani” noroioși sunt doar niște bălți


Românilor le place să se laude cu multele minuni naturale unice aflate în țara lor. Și într-adevăr, de la Delta Dunării la munții Carpați, există cu siguranță o mulțime de peisaje de admirat.

Vulcanii noroioși de lângă Buzău, din estul țării, nu sunt din păcate printre ele.

După ce am auzit ani de zile numeroși români povestindu-mi despre această „minune naturală unică” și „peisajul selenar spectaculos”, acum câțiva ani m-am hotărât să fac o vizită.

Ce am descoperit? Un peisaj selenar spectaculos de noroi bolborosind fierbinte, completat cu fum și dramatice erupții violente? Nu. Am găsit un peisaj ca de deșert și de proporții mai degrabă reduse, mânjit pe ici, pe colo de ciudate bălți cu noroi. Nu este nici pe departe impresionant.

Mai târziu am aflat că niciunul (da, niciunul) din cei care mă implorau să vizitez nu o făcuse de fapt. Sunt doar vorbe că vulcanii (sic) sunt o minune. Nu sunt.

O adiere nu vă va ucide


Cum știe oricine care a încercat să deschidă o fereastră într-un tren românesc aburind fierbinte în mijlocul verii, curentul este vinovatul de serviciu – pentru românii trecuți de o anumită vârstă (deși am întâlnit și tineri convinși de asta: nu-i o surpriză în țara atât de obsedată de zodii și astfel de nonsensuri) – pentru cele mai mari amenințări la adresa sănătății oamenilor.

Dacă nu mă credeți, încercați. Așteptați vara, cu temperaturi de 40 de grade, luați un tren în care nu funcționează aerul condiționat (cum sunt cele mai multe, din păcate). Așteptați să atingă viteza maximă (de obicei în jur de 30 km/h, dacă mege la vale), deschideți un geam și vedeți ce se întâmplă.
Veți fi atacat de toți cei din vagon, care vă vor striga că sunteți iresponsabil și vreți cu tot dinadinsul să-i omorâți. Sunt chiar șocat că tentativa de omor prin „curent” nu se regăsește în Codul Penal român.

Nu trebuie să fiți neapărat într-un tren ca să vedeți „curentul” în acțiune. Autobuze, taxiuri, mașini și chiar apartamente imobile pot fi medii de acțiune pentru această forță malefică. În principiu, orice mișcare de aer (cunoscută de oamenii sănătoși drept „o adiere plăcută” este considerată de mulți români „curent” - și ca urmare letală.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8647 vizualizari

 • 0 (6 voturi)    
  Nu numai "curentul" (Miercuri, 15 septembrie 2021, 10:50)

  Razorxyz [utilizator]

  Si clima este la fel de letala, sunt chiar soferi care merg fara clima ,dar cu geamul deschis!!
 • -2 (10 voturi)    
  Urat, dar nu ma mira (Miercuri, 15 septembrie 2021, 11:03)

  mihai [anonim]

  Avand in vedere ca autorul este ungur, nu ma mira afirmatiile tendentioase. Urat!
  • -1 (3 voturi)    
   . (Miercuri, 15 septembrie 2021, 13:44)

   Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui mihai

   Autorul are dreptul la o opinie. Si e destul de solida. Ma mira ca n-a mentionat Casa Poporului (bine, nici romanii nu prea se mandresc cu ea). La pareri neplacute putea fi si o intalnire cu ursul, dar se pare ca nu a patit-o. Probabil trebuiau sa iasa 5.
  • +1 (1 vot)    
   . (Miercuri, 15 septembrie 2021, 14:22)

   Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui mihai

   I-am citit preferintele culinare: https://emerging-europe.com/after-hours/sorry-romania-but-i-just-dont-like-tuica/

   Autorul nu e ungur. E englez (nu-i place sa fie numit englez) :)
 • -1 (5 voturi)    
  O parere a unui roman (Miercuri, 15 septembrie 2021, 12:07)

  Vicentiu [anonim]

  Stimate domn Balasz,

  Trecand peste parerile pur subiective pe care orice om si le poate manifesta liber, fara a fi jurnalist sau editor ( pentru unii Turnul Eiffel nu este decat un morman de fiare...sau Vulcanii noroiosi decat niste balti), ma opresc la cateva date istorice care e posibil sa fie noi pentru dumneavoastra. Astfel nu inteleg de unde anul 1862 pentru Unirea Principatelor...aceasta data pare sa fie undeva intre Mica Unire (1859) si Marea Unire(1918)...asta fara sa mai tinem cont de anul 1600 ��. Vorbeati mai sus ca am avut onoarea sa numiti aceasta tara neinsemnata "patrie", dar dupa numele dumneavoastra pare ca aveti alte origini. In orice caz multumim pentru aprecieri, si va recoamnd cu caldura sa incercati si alte meleaguri poate mai pe gustul dumneavoastra.
 • -1 (3 voturi)    
  ce noroc pe noi, (Miercuri, 15 septembrie 2021, 14:20)

  iodixit [utilizator]

  ungur sau nu, ca ai venit tu sa ne luminezi.
  uite asa muream prosti daca nu te nasteai tu si veneai pe aici sa ne deschizi mintea!
 • -2 (4 voturi)    
  Turistul rupt de istorie (Miercuri, 15 septembrie 2021, 15:12)

  Setalcott [utilizator]

  Am urmarit fenomenul jurnalelor de călătorie al străinilor în România pe YouTube și sunt revoltat de ignoranta debordantă. Nici unul dintre cei care postează încântați de peisaje și încearcă sa dea explicații docte nu înțeleg de fapt ce vad, cu largul concurs (dez)interesat al celor care ar trebui sa le explice.
  După ziua de rigoare petrecuta în Micul Paris (sa nu confundam cu Parisul Estului, care e într-adevăr Budapesta), călătorul ia inevitabil drumul Transilvaniei, fără a fi avertizat ca acolo pășește de fapt intr-o alta civilizație. Nimeni, în special mândrii patrioți, nu are vreun interes sa explice ca orașele medievale, bisericile fortificate, catedralele gotice, piețele cu iz central european, nu sunt de fapt creația romanilor, ci a regatului maghiar, care a ținut o mie de ani romanii afara din orașe. Acestea sunt obiectivele turistice ale României, dacă e sa fim cinstiti, și facem un mare deserviciu turistului străin privandu-l de aceasta perspectiva.
 • 0 (2 voturi)    
  ... (Miercuri, 15 septembrie 2021, 15:20)

  a.nonim [utilizator]

  Opinii tipice persoanelor cu orizont ingust (sau cu frustrari ascunse), care nu pot, sau nu vor sa inteleaga alte moduri de a privi lucrurile, sau pur si simplu vor sa socheze.
  Impresiile referitoare la geografie sunt intotdeauna subiective si depind de multi factori, inclusiv de formatia intelectuala, starea de spirit sau conditiile meteo. Deci nu merita comentate. Cat priveste trenurile, la ora actuala nivelul de trai din Romania nu permite trenuri cu aer conditionat decat pe rutele principale, cat dai, atata face.
  Pentru nestiutori Bucurestiul era numit micul Paris pentru viata sociala si rapiditatea cu care adopta ultima moda (de la moda feminina pana la cinematografe si barurile automate aduse de peste ocean), nu neaparat pentru arhitectura. Dar si arhitectura tinea pasul, era un obicei ca bucurestenii sa refaca fatadele dupa ultima moda (exista cladiri cu fatada Art Deco, la care un ochi de cunoscator poate observa volumetrie baroca sau elemente neoclasice pe spate). Bucurestiul chiar daca nu are arhitectura medievala, sta foarte bine la capitolul arhitectura de secol XX. Sigur ca este observata si apreciata in special de specialisti si cunoscatori, dar daca tu cazi pe spate doar la arcade gotice tine de propria educatie, nu de ce vezi.
  Cat despre diferentele culturale dintre regiuni, e evident ca autorul nu a calatorit in nordul si sudul Italiei, in Franta, nordul si sudul Germaniei (nu vorbim de est), Spania, samd. Diferente culturale sunt peste tot, ba chiar mai mari. Poate n-ar strica sa mentionam si ca Iasi, Galati si chiar Bucuresti au fost dintotdeauna cosmopolite in adevaratul sens al cuvantului, cu romani, turci, greci, armeni, evrei, sositi prin migratie naturala (nu prin colonizari), pe cand in Transilvania doar anumite etnii aveau dreptul sa se stabileasca intre zidurile orasului (colonisti cu voie de la imparat), iar etnia majoritara a avut nevoie de vreo 200 de ani pentru a primi aprobara pentru a-si deschide scoli sau biserici.
  • 0 (0 voturi)    
   Țară mândră și frumoasa… (Miercuri, 15 septembrie 2021, 22:14)

   Barcutza [anonim] i-a raspuns lui a.nonim

   Comuniștii ăștia ne-au inoculat ideea ca România e o țara deosebită… iar cineva care nu a ieșit niciodată din țară e chiar înclinat sa creadă asta..
   Insa văzând ce exista și prin alte locuri, și nu mai departe de Europa de Vest de pilda, toate aceste lucruri cu care romanii se mândresc între ei pălesc..

   E destul să compari turismul românesc cu turismul altor tari din regiune, precum Bulgaria sau Ungaria, ca sa nu mai vorbesc de țările din Vest, ca sa îți faci o idee nepărtinitoare.

   Cu ce punctează România este într-adevăr natura virgina, câtă mai exista și aia, si cu satul tradițional.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by