Ana-Maria Trăsnea s-a mutat la 13 ani din Piatra Neamț la Berlin, în 2007. Ani de zile nu i-a fost deloc ușor, la școală a trecut prin experiențe de bullying și discriminare. Acum candidează pentru parlamentul german. Deutsche Welle prezintă povestea tinerei românce care a ajuns să candizeze pentru Bundestag.

​Ana-Maria TrăsneaFoto: Keno Verseck/ ​Deutsche Welle

Până acum, cei mai mulți au fost nemți. A sunat și la ușa unor englezi sau vietnamezi. Dintr-odată vede un nume românesc pe o sonerie. Apasă butonul. O doamnă de vârstă medie deschide, vine și soțul ei. Tânăra se prezintă direct în limba română: „Bună ziua, mă numesc Ana-Maria Trăsnea și sunt candidata social-democraților din sector pentru Bundestag, parlamentul german. Sunt aici ca să nu mă vedeți doar pe afișele electorale. Dacă sunteți interesați, vă dau cu plăcere câteva materiale informative”.

Cuplul este uimit că o candidată pentru parlamentul german se prezintă în limba română. Femeia o poftește pe Ana-Maria Trăsnea imediat înăuntru: „Haideți la o cafea”. Cei doi provin dintr-o comună de lângă Craiova, dar stau de mulți ani la Berlin. Soțul lucrează în construcții, soția ca femeie de serviciu. Fiul lor a terminat școala la Berlin, iar acum face cursuri de pregătire profesională în domeniul mecatronicii. „În România este foarte greu”, povestesc cei doi români, care sunt recunoscători că pot trăi în Germania.

Când vine vorba despre alegerile generale de duminică, cei doi spun că nu pot vota întrucât nu sunt cetățeni germani. Dar Ana-Maria Trăsnea le explică că au drept de vot la alegerile comunale, în sectorul în care stau. „Și oricum aveți multe posibilități și drepturi aici, chiar dacă nu aveți cetățenia germană”, le spune tânăra. Apoi le dă o mapă cu informații despre ea și programul ei politic. Le arată adresa unui birou și un număr de telefon: „Dacă aveți vreo problemă, puteți să mă contactați oricând”.

„O țară cu șanse pentru toți”

Berlin, cartierul Treptow-Köpenick din sud-estul capitalei germane, cu câteva zile înainte de alegeri: Ana-Maria Trăsnea, candidata Partidului Social-Democrat (SPD) din sector pentru parlamentul german, merge din ușă în ușă pe o strada laterală lângă o stație de tren regional și distribuie materiale electorale. Este seară, sora ei și un tânăr activist social-democrat o însoțesc. Cei mai mulți oameni spun că n-au timp să stea de vorbă, alții au votat deja prin corespondență. Dar toți sunt prietenoși. "Câteodată oamenii au întrebări, uneori sunt și supărați", spune Ana-Maria Trăsnea. "Oricum, pentru mine este foarte important să păstrez contactul cu oamenii din sector."

Ana-Maria Trăsnea, în campanie electorală pe străzile Berlinului (Foto: Keno Verseck / ​Deutsche Welle)

Ana-Maria Trăsnea este una dintre cele mai remarcabile candidate pentru Bundestag din capitala germană. Are doar 27 de ani, dar este activă în politica comunală de aproape un deceniu. S-a născut în România și a venit la Berlin la 13 ani. Mama ei lucra deja de mai mult timp la un restaurant. La început, Ana-Maria Trăsnea știa doar câteva cuvinte în germană. După un singur an de școală la Berlin a ajuns printre primii din clasă. La școală a trecut și prin experiențe de bullying și agresiuni rasiste. Cu toate acestea, tânăra spune astăzi: „Iubesc Germania. Aici toată lumea are o șansă, indiferent de origine și de condiția socială”.

Un copil al generației „Singur acasă”

Este povestea unui copil de imigrant dintr-o familie modestă, pentru care, în ciuda multor dificultăți, Germania a putut deveni o nouă patrie. Ana-Maria Trăsnea vrea să contribuie ca politician la dezvoltarea acestei țări. Nu este o poveste obișnuită, dar nici nu mai este una complet exotică. De aceea este și o poveste despre o Germanie nouă, mai deschisă.

Ana-Maria Trăsnea s-a născut în 1994 la Piatra Neamț. Orașul a pierdut, în ultimele decenii, din lipsa perspectivelor economice, aproape 40.000 de locuitori. Anul trecut, un ziar local a titrat: „Dezastrul economic în Neamț - efortul conjugat al politicienilor și al statului român”.

Mama ei a plecat din Piatra Neamț deja în anul 2002, la scurt timp după abrogarea regimului de vize pentru spațiul Schengen. Era divorțată și a găsit, în căutarea unei vieți mai bune pentru ea și cele două fiice, un loc de muncă la Berlin, în gastronomie. Fetele au rămas la Piatra Neamț, îngrijite de o mătușă. Au trăit experiența euro-generației „Singur acasă” timp de cinci ani de zile. Doar în vara anului 2007, Ana-Maria și sora ei s-au putut muta la mama lor la Berlin.

Citește povestea integral pe Deutsche Welle