Excentricul om de afaceri, retras de doi ani intr-un sat de linga Geneva, in Elvetia, a devenit la inceputul acestui an al doilea om din lume care a decis sa cheltuiasca 350.000 de dolari pentru a avea o harta completa a genomului sau. In editia de ieri, „New York Times“ a anuntat ca Dan Stoicescu a fost, in ianuarie, primul client al companiei Knome care a promis sa ii livreze, pina in primavara, amprenta genetica.

Un executiv chinez a semnat pentru acelasi serviciu cu un partener al companiei americane, Beijing Genomics Institute.

„Mai bine imi cheltuiesc banii pe genom decit pe un Bentley sau pe un avion“, a declarat romanul pentru publicatia de peste Ocean. Stoicescu are in plan sa stea zi de zi cu ochii pe descoperirile referitoare la posibilele maladii genetice care ar putea sa-i afecteze genomul si pe care sa-l poata utiliza, ori de cite ori e nevoie, ca pe un portofoliu de incredere.

Nascut in Romania, plimbat in SUA pe la inceputul anilor ’90 si cu un doctorat in chimie medicinala, Stoicescu a infiintat Sidan, o companie cu produse oncologice, pe care a condus-o 15 ani.

Acum doi ani si-a vindut compania si s-a retras intr-un sat de linga Geneva, cu sotia si cu baiatul sau in virsta de 12 ani. La 56 de ani, antreprenorul in biotehnologie e cunoscut nu numai pentru milioanele sale de dolari, ci mai ales pentru credinta sa in tehnologie si inovatie.

Potrivit „New York Times“, se considera un „transhumanist“, crede ca viata poate fi extinsa cu ajutorul nanotehnologiei si inteligentei artificiale, dar si al dietei. Toamna trecuta, Stoicescu a platit 1.000 de dolari pentru o „privire“ asupra codului sau genetic, ceea ce i-a deschis apetitul pentru „autocunoastere“. „Este doar o parte de adevar. Cind o sa am intreaga secventa, o sa fiu mai aproape de realitate“, spune Stoicescu.

Romanul este unul dintre cei 30 de membri ai Asociatiei Mondiale Transhumaniste (AMT), organizatie care lupta pentru combaterea imbatrinirii si depasirea capacitatii intelectelor.

Cotidianul