Liderii politici şi de afaceri au reacţionat rapid la acordul anunţat vineri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (ICDE), convenit de 136 de ţări, care stabileşte un impozit minim de 15% la nivel global pentru companiile mari, transmite Reuters.

Bruno Le MaireFoto: Ambasada Frantei

Rishi Sunak, ministrul de Finanţe al Marii Britanii

”Avem acum o cale clară către un sistem fiscal mai echitabil, în care marii jucători globali îşi plătesc cota corectă oriunde îşi desfăşoară activitatea.”

Nick Clegg, vicepreşedinte al Facebook pentru afaceri globale

”Facebook a solicitat de mult timp reformarea regulilor fiscale globale şi recunoaştem că acest lucru ar putea însemna plata mai multor impozite şi în diferite locuri. Sistemul fiscal trebuie să dea încredere publicului, oferind în acelaşi timp certitudine şi stabilitate companiilor. Ne face plăcere să vedem că are loc un consens internaţional”.

Susana Ruiz, şefa OXFAM pentru politică fiscală

"Acordul fiscal de astăzi a fost menit să pună capăt definitiv paradisurilor fiscale. În schimb, a fost scris de ei ... Numirea acestui acord ca fiind ”istoric” este ipocrită şi nu oferă nici măcar un control minor. Diavolul fiscal se află în detalii, incluzând o reţea complexă de scutiri care ar putea permite mariilor infractori, cum ar fi Amazon, să scape. În ultimul moment a fost acordată o perioadă de graţie uriaşă, de 10 ani, pentru impozitul global de 15%, iar lacunele suplimentare îl lasă practic fără putere”.

Bruno Le Maire, ministrul de Finanţe al Franţei

”Acest acord deschide calea către o adevărată revoluţie fiscală”.

Janet Yellen, secretarul Trezoreriei Statelor Unite

"Am transformat negocierile neobosite în decenii de prosperitate crescută - atât pentru America, cât şi pentru lume. Acordul de astăzi reprezintă o realizare care are loc o dată la generaţie pentru diplomaţia economică".

Comunicatul Ministerului elveţian de Finanţe

"Scopul este de a crea securitate juridică pentru companiile în cauză. Elveţia - ca şi alte ţări – are o opinie critică în ceea ce priveşte calendarul OCDE, deoarece nu respectă încă suficient procesele legislative naţionale. Elveţia nu va putea introduce noile norme până la 2023, conform prevederilor OCDE."

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

"Aştept cu nerăbdare Summitul G20 de la sfârşitul lunii, unde vom finaliza detaliile acestui acord. Apoi, trebuie să-l punem în aplicare ... În paralel, vom continua să combatem evitarea plăţii taxelor şi şi evaziunea fiscală, deoarece trebuie să ne asigurăm că fiecare îşi plăteşte impozitele într-un mod echitabil. Datorăm acest lucru cetăţenilor noştri."

Ministrul irlandez de Finanţe Paschal Donohoe

”Acest acord de referinţă va aborda provocările fiscale globale ale digitalizării şi va oferi certitudinea şi stabilitatea de care au nevoie companiile mari şi guvernele ... Sunt încrezător că Irlanda va oferi o casă atractivă companiilor multinaţionale mult timp de acum înainte.”

Secretarul general al OCDE Mathias Cormann

”Acordul de astăzi va face ca acordurile noastre fiscale internaţionale să fie mai echitabile şi să funcţioneze mai bine ... Aceasta este o victorie majoră pentru un multilateralism eficient şi echilibrat”.