In documentul de la INSP - scris pe graba si clar in panica - se intelege ca in carantina magazinele de hrana si pietele ar ramane deschise, dar nu ai putea iesi din casa sa-ti iei ceva de mancare, ca nu intra in lista motivelor justificate pentru a iesi din casa, semnalează analistul Otilia Nuțu pe pagina ei de Facebook.

Explozia de cazuri de COVID-19 a făcut Institutul Național pentru Sănătate Publică să propună instituirea carantinei în București și în Ilfov. În documentul transmis către prefecturile București, Ilfov, ministerul Sănătății și lui Raed Arafat, se propune ca măsura să fie aplicată considerându-se că este vorba de zona metropolitană a Bucureștiului, de vreme ce parte a populației din Ilfov lucrează în București și invers.

Practic, așa cum se raportează legal INSP, se dorește crearea unui cordon de siguranță până la 30 de kilometri în jurul Bucureștiului. Potrivit legii, carantina zonală se decide prin ordin al șefului DSU, în baza la propunerea hotărârii comitetului județean pentru situații de urgență, la propunerea DSP teritorial și cu avizul Institutului Național de Sănătate Publică.

În cazul în care carantina zonală vizează două sau mai multe județe învecinate, cum e cazul Bucureștiului și Ilfovului, regulile sunt însă altele.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, joi, că nu crede că Bucureştiul şi Ilfovul vor fi carantinate, cum a propus Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

"Carantinarea Capitalei ţării trebuie să se facă, dacă este să se facă, la un nivel de decizie mult mai înalt decât doar o propunere din partea INSP, pentru că impactul e unul mult mai complex decât doar aspectul sanitar. Clar că sunt măsuri care sunt necesar de a fi implementate, unele dintre ele sunt necesare pentru limitarea contactului, mişcării, a răspândirii virusului (...), dar a carantina Bucureştiul înseamnă că am izola Bucureştiul şi Ilfovul de restul României", a spus Raed Arafat la Antena 3, joi seară.