Arhiepiscopia Tomisului afirmă că ÎPS Teodosie nu este antivaccinist, dar este împotriva obligativităţii vaccinării

de I.B.     HotNews.ro
Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 1:06 Revista Presei | Subiectele Zilei


IPS Teodosie
Foto: Captura YouTube
Arhiepiscopia Tomisului a transmis că Înalt Prea Sfinţitul Teodosie nu este antivaccinist, dar că este împotriva vaccinării sau constrângerii oamenilor spre vaccinare prin diverse măsuri restrictive, potrivit News.

Arhiepiscopia Tomisului precizează, într-un comunicat de presă transmis vineri seară, că răspunsul dat de IPS Teodosie la anumite întrebări adresate de credincioşi în cadrul unei emisiuni realizate la Radio Dobrogea a lăsat impresia că Arhiepiscopul Tomisului s-ar opune vaccinării.

"Răspunsul ÎPS Teodosie se referea la presupusele restricţii pe care autorităţile le-au anunţat, fie în România, fie în alte state, şi care au îngrijorat pe unii ascultători. Afirmaţiile Arhiepiscopului Tomisului nu trebuie scoase din context, ci înţelese în sensul în care ierarhul s-a pronunţat împotriva obligativităţii vaccinării sau constrângerii spre vaccinare a cetăţenilor, prin diverse măsuri restrictive. Este un subiect care frământă societatea la nivel global, inclusiv pe credincioşii noştri, iar noi nu putem să ignorăm această dezbatere democratică şi firească, despre drepturi şi libertăţi, în condiţiile în care chiar autorităţile au o poziţie oscilantă şi contradictorie (odată spun că nu va fi obligatoriu, apoi spun că devine pe alocuri obligatoriu, sau că nevaccinaţii au drepturi restricţionate)”, se arată în comunicat.

Arhiepiscopia Tomisului menţionează că ÎPS Teodosie nu este împotriva vaccinări, el vaccinându-se de-a lungul timpul cu diverse tipuri de vaccin.

"ÎPS Teodosie nu este un antivaccinist. Declaraţiile anterioare o demonstrează. Ierarhul a afirmat deseori că el însuşi s-a vaccinat cu diverse tipuri de vaccin, iar despre vaccinarea anti-COVID nici nu îndeamnă la vaccinare, nici nu poate opri pe cineva să se vaccineze, aceasta fiind o chestiune de specialitate medicală, asupra căreia Biserica nu are competenţa de a se pronunţa. Îndemnul din emisiune de a nu se vaccina este exprimat în sensul de a nu se vaccina nimeni de frică (a şi spus-o ierarhul), pentru că frica, teama, ameninţarea cu iminenţa infectării, din păcate, au ajuns să facă parte din politicile de comunicare publică, generatoare de psihoze şi isterii de masă. Trunchierea unui mesaj afectează înţelegerea lui deplină”, explică Arhiepiscopia Tomisului.

Sursa citată precizează că Arhiepiscopul Tomisului nu este în contradicţie cu mesajul transmis de Patriarhie.

"Arhiepiscopul Tomisului nu este în contradicţie cu Patriarhia Română. Recentul mesaj al PF Părinte Patriarh Daniel, în care îndeamnă stăruitor pe toţi credincioşii şi pe toţi clericii să sporească rugăciunea pentru sănătate, să respecte măsurile de protecţie recomandate de autorităţile medicale şi să asculte îndemnurile medicilor ce lucrează pentru alinarea suferinţei bolnavilor, este un mesaj cu care rezonează şi IPS Teodosie şi toată Arhiepiscopia Tomisului. Singura observaţie suplimentară şi realistă pe care IPS Teodosie a făcut-o, în trecut şi în emisiunea respectivă, a fost că, alături de autorităţi, nici lumea medicală nu are un mesaj unitar, unii medici fiind pro, alţi contra vaccinării”, precizează comunicatul.


"Referitor la efectele negative ale vaccinării, afirmaţiile IPS Teodosie s-au bazat atât pe informaţiile apărute prin presă (reacţii adverse şi chiar decese, în urma vaccinării), cât şi pe prospectele vaccinurilor, în care sunt prezentate unele date incomplete ale studiilor, efectele adverse precum şi recomandările şi interdicţiile de administrare a vaccinului”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, este responsabilitatea fiecăruia dacă decide sau nu să se vaccineze.

"În concluzie, Arhiepiscopia Tomisului afirmă, ca şi producătorii vaccinurilor, că este alegerea şi responsabilitatea fiecăruia să decidă, în acord cu medicii din jur, dacă se vaccinează sau nu. În acelaşi timp, nu trebuie ca, pe fondul nelămuririlor şi polemicilor din spaţiul public, dar şi al situaţiei de criză din sistemul medical, să ne lăsăm antrenaţi în tentative de dezinformare şi tensionare suplimentară şi inutilă a spaţiului public. Libertatea de exprimare, inclusiv cea din presă, trebuie să se menţină la nivelul argumentelor logice şi raţionale, într-o comuniune frăţească, un dialog civilizat şi un efort comun de întrajutorare, spre găsirea soluţiilor de tratament şi prevenţie necesare depăşirii crizei pandemice actuale. Uneori şi în Evanghelie se pot găsi lucruri aparent contradictorii, dar, care văzute în context mai larg, sunt în armonie”, se arată în finalul comunicatului Arhiepiscopiei Tomisului.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a afirmat că “este o frământare” a oamenilor care nu acceptă vaccinul anti-COVID, considerând că este dreptul acestora de a nu îl accepta. El a precizat că acest vaccin nu trebuie să fie obligatoriu, “mai ales că nu este asumat de nimeni” şi ar avea urmări negative. ÎPS Teodosie a mai declarat că nu este de acord cu restricţiile pentru persoanele nevaccinate.

Arhiepiscopul Tomisului a declarat într-o emisiune la Radio Dobrogea, că Uniunea Europeană ar fi anunţat încetarea vaccinării.

“Aşa este. Eu cred şi trebuie să fac un apel la jurişti să se mobilizeze, este o frământare foarte intensă a oamenilor care nu acceptă vaccinul şi au dreptul lor de a nu-l accepta, nu trebuie să fie obligatoriu. Mai ales că nu-i asumat de nimeni. Şi sunt atâtea urmări negative. Deci aceşti oameni ar trebui, credincioşii noştri, să se adreseze în masă justiţiei. Au fost atâtea sentinţe care au arătat că este fără temei constituţional această interdicţie a nevaccinaţilor. (…) Am citit clar că Uniunea Europeană a anunţat că vaccinul va înceta. De ce înainte de a înceta este cea mai intensă propagandă pro vaccin şi a obligativităţii vaccinului?”, a transmis ÎPS Teodosie.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2982 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  Caragiale e viu (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 2:54)

  fat.cat [utilizator]

  „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale.”
  Cam asa e si tov. Mache, care nu e impotriva vaccinarii, doar ca nu o recomanda, asta fiind o chestie de specialitate, medicala. Recomandarea fiind strict apanajul doctorilor, ma bucur sa observ ca preasfintitul e ceva mai lax cu contraindicatia, care e si de competenta clericilor, printre altii.
  • +4 (6 voturi)    
   Un popă prost. ÎPS Teodosie. (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 9:42)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui fat.cat

   Își bagă nasul unde nu-i fierbe oala.
 • +9 (13 voturi)    
  Nu despre Teodosie e vorba. (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 3:40)

  Heitarel Troleanu [utilizator]

  Arhipopia Tomisului ar face bine să înțeleagă, în ceasul al treișpelea, că vaccinul nu-l facem doar pt noi, ci și pt ceilalți!

  La fiecare transmitere a virusului de la un vaccinat (sau vindecat) către un alt vaccinat/vindecat, el slăbește în gravitate, capacitate de multiplicare în noi variante, mortalitate și retransmisibilitate! Doar prin vaccinare, și nu prin rugăciuni, putem spera, după ce vom fi atins un anumit procent, la mult dorita "imunitate de turmă"! De aceea e esențial să grăbim vaccinarea, înainte ca virusul să ajungă la variante pt care vaccinurile, astea sau cele următoare, nu mai sunt eficiente! Capisci?

  A fi împotriva "obligativității" vaccinării e ca și cum ai fi împotriva normelor de conviețuire socială. V-ar plăcea, domnilor popi, ca la cinematograf să vă scuipe semințe-n cap cei de la balcon? Sau să vă strănute direct în față cineva în metrou? (știu, voi nu mergeți cu metroul, da' n-am găsit alta rimă...) Sau, ca să înțelegeți mai bine, v-ar plăcea ca cineva să va interzică să vă rugați și pt alte persoane, decât voi înșivă?

  Empatie, simț civic, conștiință socială... parcă Biserica ar trebui să promoveze chestiile astea, huh?

  Aloo, treziți-vă, popilor, până nu e prea târziu! Aveți deja mii de morți (nevaccinați) pe conștiință!
 • +8 (10 voturi)    
  Lasitate.... (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 6:37)

  gmb72 [utilizator]

  În marea lor majoritate, preoții Bisericii Ortodoxe Romane (și nu numai romane) sunt antivaccinisti pe motiv ca vaccinul aRNM modifica în timp codul ADN uman, adică modifica creația Domnului.
  Ce nu înțeleg, de ce nu au curajul sa spună asta cu subiect și predicat? Și o fac doar în timpul predicilor duminicale, prin diverse mesaje răspândite prin youtube, facebook, iar public, prin exprimări mai mult sau mai puțin subtile....
  Considera vaccinurile creația Diavolului, boala fiind trimisa de Dumnezeu pentru păcatele noastre iar noi trebuie sa ne purtam crucea, nu sa luptam împotriva Domnului, mai ales modificandu-i și creatia Sa.... Ei cred ca fac bine, ferindu-ne de vaccin, da, poate murim dacă "asa ne-a fost scris", dar ne salvează sufletele....
  Problema e, ca au întors religia cu fundul în sus, adică moartea e de la Dimnezeu si leacul de la Diavol ?....
  Necunoscutele sunt căile Domnului, poate ca realizarea unui vaccin atât de repede e exact răspunsul Domnului la rugăciunile din Biserici, "scapa-ne Doamne de pandemie ". Poftim, Dumnezeu ne-a dat vaccin, prin inspirația oamenilor de știință, trebuie sa ne facă și injecția ?!?....
  In plus, păcatul lor e imens: contribuind indirect la moartea a mii de oameni, își bat joc de cea mai sfanta creatie a Domnului: viata.... E ca și cum ar împinge la sinucidere mii de oameni, și știm bine ce opinie are Biserica fata de sinucigași....
  Și revin.... De ce nu spun cu subiect și predicat, DA, Suntem antivaccinisti, pentru ca acest vaccin e unealta Diavolului, fiindcă își bate joc de creația Domnului prin modificarea ADN-ului uman !
  Poate asa, daca s-ar ști de ce Biserica se opune vaccinului anticovid (si nu obligativității lui cum în mod las o sustine) face cineva efortul sa le explice cât de mult greșesc si ca din dorinta de a face bine, de fapt devin asasini ... Tot preoții ne învață că uneori, poți ajunge în Iad cu Biblia în mână....
 • +12 (14 voturi)    
  Da,stim de muuult timp,..... (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 7:05)

  gigiN [utilizator]

  ...este doar hot,escroc,mincinos si jigodie ordinara.BOR se pare ca isi doreste sa fie definita de un astfel de...ipochimen."Slujbas al Domnului"??? Dimpotriva,ci al lui Scaraotschi.
 • +8 (10 voturi)    
  Biserica traieste din vanzarea iluziilor (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 7:06)

  independentu [utilizator]

  si e normal sa nege realitatea.
  Teodosie antivaccinist?
  Vai de mine, cum puteti sustine asa ceva?
  El nu e medic sa recomande vaccinurile, dar se pricepe de minune sa ne prezinte "imensele pericole" generate de vaccinuri si sa lupte activ impotriva statului care ia masuri de prevenire a raspandirii epidemiei.A inceput cu lingurita de argint, de anul trecut, cu ignorarea restrictiilor, cu interzicerea adunarilor publice si acum a trecut la next level: sa vina juristii!
  Vajnicul Teodosie e orice, numai ce este evident ca e nu.
  Daca Biserica spune ca nu e antivaccinist, puteti fi sigur ca e!
 • +6 (8 voturi)    
  Călăuze oarbe.... (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 7:39)

  minus [utilizator]

  "Călăuze oarbe care strecuraţi ţânţarul şi înghiţiţi cămila!"
  Dupa prostiile IPS ("Am citit clar că Uniunea Europeană a anunţat că vaccinul va înceta") acum mai vreti sa inghitim si minciunile voastre numite "precizări".
  "Lăsaţi-i pe ei; sunt călăuze oarbe, orbilor; şi dacă orb pe orb va călăuzi, amândoi vor cădea în groapă".
 • +8 (10 voturi)    
  vorba francezului : daca umbla ca o rata (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 7:40)

  Francisc 1 [utilizator]

  si macane ca o rata ... probabil e rata!
 • +10 (12 voturi)    
  Descreerat (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 8:18)

  Kimosabe [utilizator]

  ……….care da sfaturi demne de evul mediu de la adapostul ultimului model de Mercedes
 • +1 (3 voturi)    
  .... (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 8:25)

  mahnit [utilizator]

  Aceiasi Marie cu alta palarie!
 • +1 (3 voturi)    
  iar (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 8:28)

  mongolul [utilizator]

  a calcat in strachini?
 • +7 (9 voturi)    
  pariu (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 8:52)

  Walking_dead [utilizator]

  Fac pariu ca saolinul e vaccinat insa face campanie impotriva vaccinarii. Ca si Sosoaca de altfel.
 • +2 (2 voturi)    
  dacă (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 12:00)

  nahir [utilizator]

  nu e antivaccinist, să ne arate câmd și-a făcut vaccinul. Că doar are certificatul verde, nu?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by