​La mijlocul lunii trecute, un incident extrem de grav petrecut într-o pădure din Bucovina a devenit subiect de breaking news pe televiziuni și a ajuns până în presa internațională. Un activist de mediu și doi jurnaliști care filmau un documentar despre tăierile ilegale de lemn au fost agresați de un grup de indivizi printre care se aflau și silvicultori ai Ocolului Silvic Dealu Negru, notează Recorder.

Tiberiu Bosutar, dus la spitalul JudeteanFoto: newsbucovina.ro

Unul dintre jurnaliști a fost lovit atât de tare încât și-a pierdut cunoștința, iar activistul Tiberiu Boșutar a fost bătut și umilit, fiind dezbrăcat în pielea goală sub amenințarea toporului.

Este ultima dintr-un lung șir de agresiuni pe care mafia lemnului din zonă le-a îndreptat împotriva celor care încearcă să documenteze tăierile ilegale. Bucovina seamănă tot mai mult cu o zonă în care clanurile implicate în exploatări forestiere se ridică deasupra legii, iar autoritățile nu fac nimic pentru a stopa acest fenomen.

La scurt timp după atac, Recorder a mers în Bucovina pentru a afla ce aveau de ascuns cei care au reacționat cu o asemenea agresivitate la adresa jurnaliștilor și a activiștilor de mediu.

Reamintim că, la mijlocul lunii septembrie regizorul și jurnalistul Mihai Dragolea, regizorul Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Boșutar au fost bătuți crunt de aproximativ 20 de persoane într-o pădure din zona Dornelor, unde filmau pentru un documentar internațional despre tăierile ilegale de pădure.

Poliția Română a anunțat atunci că 11 persoane au fost identificate și duse la audieri în cazul agresării violente a acestora.

Reacția ministrului Mediului după atacul asupra unui activist și jurnaliști care documentau tăieri ilegale de păduri: Lucrurile au ajuns mult prea departe! Cer structurilor sistemului silvic să coopereze cu anchetatorii.

Pe 24 septembrie Tanczos Barna anunța că Garda Forestieră Suceava a descoperit fapte ilegale pe raza ocolului silvic Dealu Negru din judeţ, verificările fiind făcute la sesizarea unui jurnalist Recorder, iar materialul lemnos găsit a fost confiscat.