Pe măsură ce răspândirea devastatoare a variantei Delta se atenuează în multe regiuni ale lumii, oamenii de știință stabilesc când și unde Covid-19 va deveni o boală endemică, în 2022 și după aceea, potrivit interviurilor realizate de Reuters cu peste o duzină de experți de top.

Maria van Kerkhove, epidemiolog OMSFoto: Profimedia Images

Ei se așteaptă ca primele țări care vor ieși din pandemie să aibă o combinație de rate ridicate de vaccinare și imunitate naturală în rândul persoanelor care au fost infectate cu coronavirus, cum ar fi Statele Unite, Marea Britanie, Portugalia și India. Dar avertizează că SARS-CoV-2 rămâne un virus imprevizibil, care suferă mutații pe măsură ce se răspândește în populațiile nevaccinate.

Nimeni nu ar exclude complet ceea ce unii au numit „un scenariu apocaliptic”, în care virusul ar suferi mutații până la punctul în care s-ar sustrage imunității câștigate cu greu. Cu toate acestea, ei și-au exprimat încrederea crescândă că anul viitor multe țări vor fi lăsat în urmă ce e mai rău din pandemie.

„Credem că, de acum până la sfârșitul anului 2022, acesta este punctul în care obținem controlul asupra acestui virus... și putem reduce semnificativ formele severe și decesul”, a declarat pentru Reuters Maria Van Kerkhove, epidemiolog din grupul care coordonează răspunsul la Covid-19 din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Opinia organizației se bazează pe lucrul cu experți care elaborează traseul probabil al pandemiei în următoarele 18 luni. Până la sfârșitul anului 2022, OMS își propune ca 70% din populația lumii să fie vaccinată.

„Dacă vom atinge această țintă, ne vom afla într-o situație foarte, foarte diferită din punct de vedere epidemiologic”, a spus Van Kerkhove.

Între timp, ea își face griji că țările vor ridica prematur măsurile de precauție legate de Covid. „Este uimitor pentru mine să văd oameni pe străzi, de parcă totul s-ar fi terminat”.

Revenire mai grea în România, Bulgaria și Rusia

Cazurile și decesele de Covid-19 au scăzut din august în aproape toate regiunile lumii, potrivit raportului OMS din 26 octombrie.

Europa a fost o excepție, tulpina Delta făcând noi ravagii în țări cu o acoperire vaccinală scăzută, cum ar fi Rusia și România, precum și în locuri care au ridicat cerințele de purtare a măștilor. Varianta a contribuit, de asemenea, la creșterea infecțiilor în țări precum Singapore și China, care au rate ridicate de vaccinare, dar o imunitate naturală redusă date fiind măsurile de izolare mult mai stricte.

„Tranziția va fi diferită în fiecare loc, deoarece va fi determinată atât de nivelul de imunizare a populației prin infectare, cât și de distribuția vaccinurilor, care este variabilă... de la ținut la ținut, de la țară la țară,” a spus Marc Lipsitch, epidemiolog la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Mai mulți experți au spus că se așteaptă ca valul cauzat de varianta Delta în SUA să se încheie în această lună și să reprezinte ultima creștere majoră a cazurilor de Covid-19.

„Facem tranziția de la faza de pandemie, la faza endemică a acestui virus, unde el devine doar o amenințare persistentă aici, în Statele Unite”, a spus fostul comisar al Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA), Scott Gottlieb.

Chris Murray, un important specialist în prognoze de la Universitatea din Washington, crede, de asemenea, că valul cu varianta Delta se va încheia în SUA în noiembrie.

„Vom intra într-o creștere de iarnă foarte modestă” a cazurilor de Covid-19, a spus el. „Dacă nu există noi variante majore, atunci incidența Covid va începe cu adevărat să se reducă în aprilie.”

Chiar și acolo unde cazurile cresc, pe măsură ce țările elimină restricțiile pandemice, ca în Marea Britanie, vaccinurile par să ferească oamenii de spitalizare.

Epidemiologul Neil Ferguson de la Imperial College London a spus că pentru Marea Britanie „cea mai mare parte a pandemiei ca urgență este deja depășită”.

„O evoluție graduală”

Se așteaptă în continuare să rămână Covid-19 un factor major de îmbolnăvire și deces în anii următori, la fel ca și alte boli endemice, cum ar fi malaria. „Endemic nu înseamnă benign”, a spus Van Kerkhove.

Unii experți spun că virusul se va comporta, în cele din urmă, mai mult ca rujeola, care încă provoacă focare în populațiile în care acoperirea vaccinală este scăzută.

Alții cred că va deveni Covid-19 mai mult o boală respiratorie sezonieră, cum ar fi gripa. Sau virusul ar putea deveni mai puțin fatal, afectând în mare parte copiii, dar asta ar putea dura decenii, au spus unii.

Ferguson, de la Imperial College, se așteaptă la decese peste medie în Marea Britanie din cauza bolilor respiratorii cauzate de Covid-19 în următorii doi până la cinci ani, dar a spus că este puțin probabil să copleșească sistemele de sănătate sau să impună reinstituirea distanței sociale.

„Va fi o evoluție treptată”, a spus Ferguson. „Vom avea de-a face cu un virus mai persistent”.

Trevor Bedford, un virusolog de la Fred Hutchinson Cancer Center, care a urmărit evoluția SARS-CoV-2, prezice un val de iarnă mai blând în Statele Unite, urmat de o tranziție la o boală endemică în 2022-2023. El preconizează 50.000 până la 100.000 de decese anuale cauzate de Covid-19 în SUA, pe lângă aproximativ 30.000 de decese anuale cauzate de gripă.

Virusul va continua probabil să sufere mutații, necesitând doze anuale de rapel adaptate celor mai recente variante circulante, a spus Bedford.

Dacă apare un scenariu sezonier Covid, în care virusul circulă în tandem cu gripa, atât Gottlieb, cât și Murray se așteaptă ca acesta să aibă un impact semnificativ asupra sistemelor de sănătate.

„Va fi o problemă pentru planificatorii din spitale, cum ar fi cum să se descurce cu COVID și cu gripa în timpul iernii”, a spus Murray. „Dar perioada intervenției publice masive în viețile oamenilor prin restricții cred că va trece după acest val de iarnă”.

Richard Hatchett, director executiv al fundației Coalition for Epidemic Preparedness Inovations (Coaliția pentru inovațiile de pregătire epidemică), a declarat că unele țări fiind bine protejate de vaccinuri, iar altele neavând niciunul, lumea rămâne vulnerabilă.

„Ceea ce mă ține treaz noaptea în legătură cu pandemia de Covid este îngrijorarea că am putea vedea o variantă care să evite vaccinurile noastre și imunitatea naturală rezultată în urma infectării”, a spus Hatchett. Reuters (preluare Rador)