Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Corneliu Porumboiu, Nae Caranfil, Catalin si Daniel Mitulescu, Radu Muntean, Bogdan Mustata, Hanno Hoffer, Alexandru si Ada Solomon, Florin Iepan, Calin Netzer, Dumitru Budrala, Ileana Stanculescu si Adrian Sitaru. Acestia sint cineastii semnatari ai documentului care va fi discutat astazi in prezenta reprezentantilor Centrului National al Cinematografiei si ai Ministerului Culturii si Cultelor, document care include 10 directii de lucru principale pentru dezvoltarea industriei cinematografice autohtone.

Pe primul loc figureaza restructurarea CNC-ului, caruia cineastii ii reproseaza faptul ca se preocupa mai mult „sa respecte cerintele formale prevazute in legislatie decit sa aiba o viziune asupra dezvoltarii cinematografiei romane“.

Semnatarii documentului se refera si la putinatatea salilor de cinema, considerind ca 100 „ar trebui sa constituie un obiectiv minimal pe termen scurt“. Urmatoarea prioritate o constituie „acordarea de facilitati fiscale pentru activitatile de productie, distributie si difuzare de filme“. Programele de educatie vizuala, implicarea televiziunilor in sprijinirea peliculelor autohtone, necesitatea unor masuri antipiraterie si a altora pentru stimularea productiei de film strain in Romania, dar si a unor fonduri pentru promovare si training, regionale si de dezvoltare, figureaza si ele pe lista de prioritati a cineastilor.

Integral in Cotidianul.