Un bărbat de 38 de ani din Boston a mers la spital cu convulsii inexplicabile. S-a dovedit că trăia de ani de zile cu o tenia moartă în creier, potrivit raportului medical, citat de Live Science.

TenieFoto: cdc.gov

Soția bărbatului a sunat la poliție după ce soțul ei a căzut din pat, a început să tremure și să „aiureze” în miezul nopții. La sosirea ajutorului, bărbatul era „combativ” și „dezorientat”, iar acesta s-a opus urcării în ambulanță, potrivit raportului.

Când a ajuns la Massachusetts General Hospital din Boston, a avut o altă criză inexplicabilă. Nu a fost imediat clar ce provoacă convulsiile, deoarece nu avea antecedente cu acestea sau cu alte tulburări asociate.

Medicii de la spital i-au dat bărbatului medicamente pentru a-i controla crizele și i-au făcut diverse analize. Scanările creierului au evidențiat umflături și trei leziuni la nivelul creierului său - ambele fiind tipice unei infecții parazitare cunoscute sub numele de neurocisticercoză, care poate provoca convulsii și dureri de cap și uneori poate duce la moarte.

Oamenii se infectează cu parazitul în urma ingerării ouălor de tenie (Taenia solium) după consumul de carne de porc insuficient gătită sau infestată. Aceste ouă pot ecloza apoi în corp, devin larve și se pot deplasa în corp, inclusiv până la creier, unde formează chisturi.

O persoană infectată poate răspândi tenia dacă nu se spală corect pe mâini după ce a mers la baie; dacă acea persoană ar contamina alimentele sau suprafețele cu mâinile, alte persoane ar putea lua infecția parazitară, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Infecțiile cu tenia de porc sunt cele mai frecvente în zonele rurale din țările în curs de dezvoltare, unde porcii se plimbă liber și mănâncă fecale umane, potrivit CDC. Dar aproximativ 1.000 de oameni sunt spitalizați pentru neurocisticercoză în SUA în fiecare an, majoritatea dintre ei fiind infectați în alte țări.