Noul ministru al digitalizării, Florin-Claudiu Roman, deține în CV lucrarea „Teoria sistemelor informaţionale”, despre care susține că a scris-o și a apărut la Editura Academiei Române, în 2006. Absolvent de economie, contabilitate și de ”Apărare şi securitate naţională”, această carte reprezintă singura legătură a sa cu domeniul Digitalizării, scrie Libertatea.

Florin RomanFoto: Agerpres

Volumul nu poate fi găsit nici la editură, nici la Biblioteca Națională, iar ministrul susține la cererea Libertatea că nu l-a găsit, într-o săptămână de căutări, nici acasă, la Alba Iulia.

În schimb, există o carte cu același titlu, apărută la aceeași editură, dar cu autori diferiți, fără politicianul liberal printre ei, notează sursa citată.

Florin Roman a fost contactat de ziarul citat pe 25 noiembrie, chiar în ziua votării guvernului. Ministrul digitalizării a rugat să fie păsuit „pentru că voi căuta lucrarea acasă, la Alba Iulia, sigur o am acolo, în bibliotecă și v-o aduc când revin la București”.

Pe 1 decembrie, Roman a revenit, după cum a promis. A spus că n-a găsit cartea și a argumentat că s-a mutat „de trei ori” de la data apariției lucrării. A insistat că a fost unic autor, nu a fost vorba de o carte pe care să o fi scris cu altcineva, dar că nu o găsește.

Florin Roman a publicat o serie de precizări și pe pagina sa de Facebook:

  • se creează o confuzie între publicarea unei cărții și o lucrare de cercetare științifică, care poate fi publicată în literatura de specialitate;
  • de asemenea, se creează o confuzie între o lucrare de cercetare, din 2006, și o carte publicată in 2009, cu teme asemănătoare;
  • lucrarea menționată în CV-ul meu este rezultatul unor întâlniri și discuții zilnice, din perioada 2004-2006, cu profesorul conferențiar universitar dr Titi Paraschiv, care, de altfel, a confirmat public acest lucru;
  • admit faptul că nu am regăsit după 15 ani revista unde a fost publicată lucrarea respectivă, motiv pentru care am adresat rugămintea domnului profesor Paraschiv să mă ajute în a căuta, īn arhiva personală a domniei sale, lucrarea invocată.