​​Intrarea PSD la guvernare și asumarea conducerii Ministerului Sănătății de către Alexandru Rafila arată primele măsuri logice, coerente, ce răspund interesului public. Astfel, prin recunoașterea testării ca metodă de gestionare a pandemiei, inclusă și în noul certificat digital, PSD își respectă una dintre marile promisiuni făcute din Opoziție.

Alexandru RafilaFoto: Guvern

Una dintre marile mize ale noului ministru este noul proiect al Certificatului Stop-Covid, aflat în faza finală și care va fi adoptat în regim de urgență următoarele săptămâni. Simplu, ușor de aplicat și mai ales credibil, pentru că elimină arbitrariul, acest document nu are nicio legătură cu mult hulitul certificat verde. Este strict pentru uz intern, se aplică temporar, se introduce și se scoate după criterii sanitare clare, în condițiile creșteri, respectiv scăderii infectării trei săptămâni consecutive. Și este de-o importanță specială pentru că poate aduce o schimbare majoră de percepție, deci și de încredere publică, prevederea că românii care preferă testarea în locul vaccinării nu vor mai fi exceptați de la beneficiile aduse de acest certificat. “Asta duce la eliminarea unei discriminări care a existat constant în ultimele luni, respectiv accesul pe baza certificatului electronic COVID, care va include de data aceasta şi testarea”, a afirmat Alexandru Rafila, miercuri, după ședința de Guvern.

Rafila a dorit introducerea unor criterii credibile și predictibilie care să ofere rezultate clare. Astfel, obligația prezentării certificatului încetează a doua zi după constatarea îndeplinirii cumulative a următoarelor două conditii: dispariția situației de creștere săptămânală și o incidență cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național, mai mică de 1 la mie. Proiectul prevede și măsura testării gratuite a angajatilor de la stat și de la privat pentru o perioadă de 60 de zile.

Citește mai mult pe site-ul PeBloguri

Acesta este un conținut sponsorizat

Articol susținut de PeBloguri