In timp ce fabrica nu a mai produs nici macar un capat de ata in ultimii doi ani, directorul societatii are o leafa neta de 10.000 de lei. Membrii consiliului de administratie primesc si ei cite 20% din salariul directorului. Iar licitatia pentru vinzarea a o parte dintre terenurile si halele firmei, desfasurata in primavara anului trecut, se afla intr-o situatie curioasa.

Cadavrul Nicolina SA s-a transformat peste noapte in "mana cereasca". Putinii angajati care au mai ramas in fabrica sint platiti regeste. Directorul societatii, de exemplu, are o leafa neta lunara de 10.000 de lei, adica 2.700 de euro. Asta in conditiile in care fabrica nu a mai produs nici macar un ac in ultimii doi ani de zile.

Pe linga seful firmei iesene traiesc bine si membrii consiliului de administratie si cei citiva ingineri care au mai ramas angajati. Salariile lor nete variaza intre 2.000 si 5.000 de lei. Un simplu calcul matematic arata ca, in fiecare luna, Nicolina SA isi rasplateste putinii angajati cu peste 30.000 de lei. In schimb, Fiscul si alti creditori bat zilnic la usa de ani buni si cer aproximativ 50 de milioane de lei, datorii pe care le inregistreaza fabrica ieseana.

Si "minunile" de la Nicolina SA nu se opresc aici. Datoriile societatii cresc lunar cu aproape 50-60.000 de lei, suma ce reprezinta penalitati. Mai mult de atit, cele doua licitatii din primavara anului trecut in valoare de 18 milioane de euro anuntate de AVAS ca fiind un real succes par a fi a fi doar praf in ochi aruncat fostilor angajati care mai spera si in ziua de azi ca fabrica la care au lucrat o viata va reporni. Nici pina in prezent firmele cistigatoare nu au achitat contravaloarea activelor adjudecate la licitatie.

97.000 de euro pe salarii

La finele anului trecut, in cadrul unei sedinte fulger a Consiliului de Administratie (CA) s-a votat o decizie surprinzatoare. Salariul directorului general, pe atunci Mihai Barbulescu, se majora la 10.000 lei net. "Pina atunci luam circa 5.500 lei net. Nu stiu nici eu de ce s-a marit salariul. A fost o decizie a AVAS-ului. Nu pot sa pun ca nu m-am bucurat, insa nu am inteles de ce aceasta majorare", a declarat Barbulescu.

Potrivit hotaririi de CA, noua leafa a directorului intra in vigoare cu 1 noiembrie 2007. In schimb, la scurt timp, AVAS a venit cu o noua directiva: schimbarea directorului Mihai Barbulescu, si inlocuirea acestuia cu Florin Nicolau, angajat pe postul de consilier al institutiei de privatize si membru in CA la Nicolina. "Eu am prins doar o luna acest salariu", a spus Barbulescu.

Integral in Ziarul de Iasi