Un articol amplu din Der Spiegel acuză direct Grecia de moartea a doisprezece refugiați din cauza frigului în zona Evros. Ziarul berlinez tazscrie despre acuzațiile formulate de Turcia prin intermediul contului de twitter al ministrului turc de interne Suleyman Soylu cum că polițiștii greci de frontieră au luat hainele și pantofii a 12 refugiați, expunându-i la frig și trimițându-i înapoi în Turcia, citează To Vima.

Migranti la granita Grecia-TurciaFoto: Captura YouTube

Potrivit ziarului: „Trupurile refugiaților au fost găsite în satul turc Pașaköy, lângă granița turco-elenă, după cum au raportat autoritățile locale din Edirne, din nord-vestul Turciei. Ankara impută (Greciei) că autoritățile elene resping ilegal refugiații de la frontierele externe ale UE, trimițându-i înapoi în Turcia (…) Conform cifrelor oficiale, aproape cinci milioane de refugiați trăiesc în prezent în Turcia, dintre care patru milioane provin din războiul din Siria”.

Tortură împotriva refugiaților din zona Evros?

Der Spiegel publică un reportaj care încearcă să facă lumină în cazul unei tinere iraniene, care denunță bătăile primite de la polițiștii de frontieră greci. Parvin A. prezintă propria ei poveste, trecerea cu mari dificultăți de la Edirne în Grecia, dar și modul în care a fost localizată și prinsă de polițiștii de frontieră. „(…) Singurul lucru pe care nu i l-au luat a fost telefonul mobil, pe care l-a ascuns în sutien și apoi în pantof. De aceea astăzi poate dovedi ce s-a întâmplat”.

Der Spiegel a investigat cazul împreună cu Centrul European pentru Drepturile Constituționale și ale Omului (ECCHR) din Berlin, cu ONG-ul grec Human Rights 360 și Forensic Architecture/ FORENSIS: „Investigația se concentrează pe un vid juridic: Grecia a creat un sistem la granițele externe ale UE, în cadrul căruia polițiștii de frontieră pot, după câte se pare, să-i bată pe refugiați fără a fi sancționați. Avocații vorbesc despre tortură”.

Parvin A. locuiește acum în Dresda, după ce a cerut azil, dar intenționează să acționeze în justiție statul grec. Ea descrie în detaliu în reportajul realizat de Der Spiegel tot ce a trăit într-o celulă, în care a fost dusă de polițiștii greci de frontieră. „Un strat plin de urină (…) apa de la toaletă curgea prin celulă”, spune ea, printre altele. Potrivit informațiilor de pe telefonul ei mobil, locația coincide cu satul Neo Cheimonio din zona Evros.

Parvin A. descrie, printre altele, „comportamentul inuman din timpul fiecăreia dintre cele șase retrimiteri înapoi (pushback) pe care le-a experimentat. Vorbește despre containere murdare, în care nu putea respira, despre polițiștii care au tratat-o ​​ca pe un animal. Dar nimic nu a fost mai rău decât ceea ce a avut de îndurat la secția de poliție din Neo Cheimonio”.

Parvin denunță bătăile sălbatice și imaginile de violență extremă, iar Spiegel Online prezintă mărturiile acesteia folosind un grafic interactiv. „Nici guvernul elen și nici poliția greacă nu au răspuns la întrebarea detaliată adresată de Der Spiegel în acest sens. Paza de Coastă, care este responsabilă doar pentru Marea Egee, a susținut că nu există informații cu privire la acțiuni de tip pushback”. preluare TO VIMA (tarducere rador)