Vin chinezii. Toata lumea stie acest lucru. De la bancile zdruncinate de pe Wall Street, pana la minele in paragina din Africa, efectul de restabilire al capitalului chinez schimba termenii comertului. Se vorbeste chiar despre o crestere istorica a influentei asiatice, in defavoarea cresterii incete a Vestului, scrie TimesOnline.

The Sunday Times au selectat zece dintre companiile din China care au cele mai mare sanse sa influenteze economia mondiala. Criteriile care au influentat aceasta alegere au fost forta financiara, sprijinul statului si executivii perspicace din punct de vedere politic. Printre comaniile selectate se numara: Banca Industriala si Comerciala a Chinei, Banca Chineza de Dezvoltare, Citic Securities, China Mobile, Sinosteel Group si PetroChina.

Insa, sunt si alte firme care nu se afla pe lista, dar care au impact in strainatate.

Huawei Technologies este un gigant al telecomunicatiilor, infiltrat in armata Chinei, cu un trecut bogat in vanzarile fara scrupule in Estul Mijlociu, fiind chiar suspecatat de furt de tehnologii.

Shenzhen Beike Biotechnology, pe de alta parte este o companie noua, cu o echipa tanara ce realizeaza studii pe celule stem, sprijinita de stat, fara a se confrunta cu restrictiile etice care carcaterizeaza cele mai multe state vestice.

Chery Automobiles se afla intr-un proces de dezvoltare, transformandu-se dintr-o companie recunoscuta ca o fabrica de masini dupa modele deja recunoscute, intr-una care angazeaja designeri pentru a aduce inovatii si a crea noi modele competitive.

Companiile industriale de producere a energiei electrice precum Suntech Power, care dezvolta unitati de energie solara urmaresc sa cucereasca piata cu creatii simple, low-cost.