Palatul in care a trait Elena Lupescu, amanta si apoi sotia regelui Carol al II-lea, a fost vandut, pe vremea guvernului condus de Adrian Nastase, Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AGVPS) la un pret de garsoniera. Cladirea, in suprafata desfasurata de 1.030 metri patrati, situata in plin centrul Bucurestiului, pe Calea Mosilor, si terenul aferent au fost vandute la incredibilul pret de 158.400 de dolari.

Din aceasta suma, costul cladirii a reprezentat 54.400 de dolari. Restul banilor (adica 104.000 de dolari) au fost platiti in contul unei suprafete de teren de 650 metri patrati, in timp ce o alta suprafata de 1.986 mp a fost cedata in folosinta gratuita pe intreaga durata a existentei constructiei. Expertii imobiliari sustin ca valoarea de piata a imobilului si a terenului este cuprinsa intre 4 si 6 milioane de euro, iar pretul metrului patrat de teren in zona bate spre 3.000 de euro.

Afacerea a fost posibila in conditiile in care premierul de atunci, Adrian Nastase, era presedinte al AGVPS, calitate in care controla tot ce se intampla in domeniul vanatorii si pescuitului in Romania.

Imobilul de pe Calea Mosilor nr. 128 era in patrimoniul RAAPPS si era inchiriat de mai multi ani de catre AGVPS. Pentru ca palatul sa poata fi instrainat, AGVPS ar fi trebuit sa fie o organizatie de utilitate publica, lucru care era rezolvat la vremea respectiva. Imediat ce a ajuns la conducerea Guvernului, Adrian Nastase a initiat o hotarare de guvern (nr. 259 din februarie 2001) prin care AGVPS era declarata de utilitate publica. Cateva luni mai tarziu, in iunie 2001, Adrian Nastase initia Hotararea de Guvern nr. 487 prin care se aproba vanzarea fara licitatie a imobilului din Calea Mosilor catre AGVPS. Contractul de vanzare-cumparare dintre cele doua parti a fost semnat repede, in 31 august 2001. Din partea RAPPS, contractul a fost semnat de directorul general Eugen Bejinariu si de directorul economic Emilia serban, iar din partea AGVPS de presedintele executiv Neculai selaru si de directorul economic Petre Balan. Contractul nu are numar de inregistrare din parte a RAAPPS, ci doar o autentificare notariala si in prezent nu exista in arhiva Regiei.

Ambele hotarari de guvern fac in prezent obiectul unui dosar penal deschis in 2007 de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In dosar sunt vehiculate numele fostului premier Adrian Nastase, al fostului ministru Ilie Sarbu si al lui Filip Georgescu, fost director la Regia Nationala a Padurilor.

Integral in Romania libera.