Datele furnizate de INSCOP în cel mai recent sondaj indică că PNL a întrecut AUR în intenția de vot a românilor, clasându-se pe locul al doilea, după PSD. Schimbarea vine, cel mai probabil, pe fondul aparițiilor dese ale președintelui Klaus Iohannis și premierului Nicolae Ciucă, dar și din cauză că partidul lui George Simion a fost acuzat în nenumărate rânduri de atitudini pro-ruse, explică Remus Ioan Stefureac, reprezentantul Grupului de Gândire Strategică.

Florin CituFoto: Captura Facebook

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, politologul arată că PSD se află pe primul loc în sondajul INSCOP, cu cu 32%, față de 32,7% în februarie. Social-democrații sunt urmați îndeaproape de PNL cu 19,9%, care a înregistrat o creștere față de luna februarie 2022, când avea 16,6%. Pe următoarele două locuri se află AUR, cu 18,9% față de 22,4% în februarie, apoi USR, care se menține în jurul pragului de 10%.

Stefureac mai subliniază că PSD și USR au stagnat în procentele anterioare războiului din Ucraina, în timp ce creșterea PNL poate fi pusă pe seama activității recente a președintelui Klaus Iohannis și a premierului, „care câștigă puncte pe fondul vizibilității foarte mari în asociere cu repere de credibilitate precum NATO și UE”.

„Scăderea usoara a AUR poate fi explicată prin dispariția formațiunii din prim-planul atenției publice, dublată de acuzații care au fost aduse de mass-media si adversarii politici privind atitudini pro-ruse ale unor membri sau persoane asociate acestui partid”, afirmă Remus Ioan Stefureac.

În ceea ce privește modul în care războiul din Ucraina va afecta intenția de vot a românilor, acest lucru va fi decis de modul în care partidele aflate la guvernare vor gestiona situația, dar și de poziționarea acestora în raport cu agresiunile Rusiei. Stefureac afirmă că, deocamdată, este greu de spus „dacă efectele războiului din Ucraina asupra intenției de vot sunt temporare, datorate contextului emoțional sau ele se vor adânci”.

Florin Cîțu urcă în sondaje

Sondajul realizat de ARGUMENT arată că liderul național-liberalilor, Florin Cîțu, câștigă din ce în ce mai multă încredere din partea românilor. Fostul premier se află pe a patra poziție, după liderul social-democraților Marcel Ciolacu și premierul liberal Nicolae Ciucă, dar și șeful ProRomânia, Victor Ponta.

Citește articolul integral PeBloguri

Articol susținut de PeBloguri