​Ion Tăbârță, expert al Institutului pentru Democrație și Inițiative Sociale Viitorul din Chişinău, vorbește într-un interviu pentru PressHub despre felul în care ar putea influența agresiunea rusească împotriva Ucrainei ponderea partidelor politice pro-ruse din Republica Moldova, despre impactul propagandei și știrilor false, despre criza refugiaților din Ucraina în Republica Moldova: cel mai sărac stat din Europa cu cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor.

Ion Tabarta, expert al Institutului pentru Democratie si Initiative Sociale Viitorul Foto: Presshub.ro

Semnarea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană în primele zile ale războiului Rusiei în Ucraina este, în opinia expertului, o fereastră de oportunitate care trebuia folosită de Chişinău, chiar dacă au fost și voci care au criticat decizia ca fiind riscantă și de natură să enerveze Rusia, într-un moment în care aviația militară rusească bombarda Odesa, la doar 200 de kilometri de Chişinău.

Ion Tăbârță subliniază că, din informațiile care există la Chişinău, armata rusească dislocată la Tiraspol, dar și trupele paramilitare transnistrene, sunt în stare de alertă și în orice moment pot să acționeze. Însă, în opinia expertului, ținta acestora ar fi mai degrabă Ucraina – regiunea Odesa sau sudul Basarabiei istorice, decât restul teritoriului Republicii Moldova.

„Nu cred că la noi este posibil un scenariu ucrainean, pentru că noi nu avem capacitatea să luptăm nici măcar o zi cu colosul militar rusesc. Republica Moldova la modul real, dacă apare pericolul unei invazii militare, poate miza să fie apărată doar pe România”, mai subliniază Ion Tăbârță, expert al Institutului pentru Democrație și Inițiative Sociale Viitorul de la Chişinău.