Cine din afara Radio România a șters declarația lui Nicolae Ciucă în care el spunea că nu va intra niciodată în politică? Libertatea scrie joi că, la solicitarea ziarului, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) - Structura Centrală a informat că a deschis un „dosar penal ce are ca obiect comiterea infracțiunilor privind accesul ilegal la un sistem informatic și alterarea integrității datelor informatice”.

Generalul Nicolae Ciuca, fost sef al Statului MajorFoto: MApN

Amintim că Radio România Actualități avea pe site o declarație, publicată în iunie 2018, în care Nicolae Ciucă, pe atunci șeful Statului-Major al Armatei, spunea că nu va intra niciodată în politică. Declarația a dispărut de pe pagina Radioului Public pe 22 octombrie 2021, la o zi după ce ministrul apărării naționale a fost desemnat premier de către președintele Klaus Iohannis.

Libertatea a dezvăluit atunci că jurnalistul Radu Dobrițoiu, autorul interviului cu Nicolae Ciucă la RRA, era în momentul ștergerii declarației din acel interviu plecat de la Radio România, fiind angajat la MApN în calitate de consilier al lui Ciucă.

Pe 24 octombrie, Radio România a reacționat și a repus pe site-ul oficial articolul în forma sa inițială, cu declarația de atunci a premierului Ciucă.

Cercetările, care se află în prezent în etapa „in rem”, conform DIICOT, au fost demarate ca urmare a unei plângeri penale depuse de Radioul Public. Conducerea Radio România e cea care a sesizat DIICOT că, pe 22 octombrie, conținutul site-ului a fost modificat, fără ca nimeni din Radio să facă asta.

Parchetul a confirmat deschiderea dosarului, ca răspuns la o întrebare a ziarului Libertatea. Conform surselor ziarului, o altă instituție care s-a ocupat de caz a fost Directoratul Național de Securitate Cibernetică și care nu a răspuns după o lună la întrebările publicației.

De asemenea, surse din radio au confirmat pentru Libertatea că, din cercetările interne ale SRR, a reieșit că parola de acces a lui Radu Dobrițoiu la site-ul instituției a continuat să fie validă și după angajarea lui la Ministerul Apărării.