Un cadru didactic de la „Universitatea Națională de Apărare Carol I” a postat pe Facebook un val de comentarii anti-Zelenski și numerose teorii conspiraționiste care au generat sute de like-uri și distribuiri, relatează G4Media.ro. Universitatea Carol I, instituție de învățământ subordonată Ministerului Apărării Naționale (MApN) și unde se pregătesc viitorii ofițeri ai Armatei Române, a reacționat afirmând că postările „nu au legătură cu activitatea și atribuțiile profesionale”.

Alba Iulia Catrinel Popescu e conferențiar universitar la Universitatea Națională de Apărare Carol IFoto: Facebook/ Alba Popescu

Într-una dintre postări de exemplu, arată G4Media.ro, conferențiarul universitar Alba Iulia Catrinel Popescu dă vina pentru război pe președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, și lansează o teorie conspiraționistă: „De ce a eliberat (Zelenski n.r.) puscariasii cu experienta militara si i-a inarmat? Unde se afla si ce fac puscariasii aia? Unde se afla armele alea? Prin niste state UE care trebuie destabilizate de rusi, cumva?”.

Într-un răspuns pentru G4Media, Universitatea Națională de Apărare (UNAP) a transmis că „personalul militar și civil din MApN răspunde individual pentru și postările online”.

  • „Personalul militar și civil din MApN răspunde individual pentru comportamentul și postările personale în mediul online, acesta find considerat spațiu public. Opiniile personale postate în conturile individuale ale personalului din cadrul MApN, deschise în nume propriu pe rețelele sociale, nu reprezintă punctul de vedere al instituției militare.”
  • Instituția a adăugat, prin purtătorul de cuvânt, maior Cristina Barna, că „Referitor la postările doamnei CS II Alba Iulia Popescu de pe contul personal de Facebook, vă informez că acestea nu au legătură cu activitatea și atribuțiile profesionale stabilite în cadrul Colegiului Național de Apărare din Universitatea Națională de Apărare «Carol I», fiind o postare personală.”
  • „A existat un punct de vedere al meu (trimis la UNAP după solicitarea G4Media n.r.) în care am spus că eu, în spațiul acesta virtual, nu mi-am afirmat niciodată statutul de angajat al Universității”, a transmis și Alba Iulia Catrinel Popescu pentru G4Media.
  • Publicația punctează însă două aspecte: pagina sa de Facebook abundă de poze din care rezultă clar statutul de profesor la Universitate și - de amintit - în urmă cu câțiva ani Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că rețeaua Facebook reprezintă spațiu public.

G4Media.ro amintește și că în 2020, după ce a semnalat că un alt cadru didactic din universitate și-a făcut un selfie alături de un tablou al mareșalului Ion Antonescu - considerat, în mod oficial, drept criminal de război de către statul român - Ministerul Apărării a avut o reacție identică.

Pe de altă parte, după izbucnirea conflictului din Ucraina, atât MApN cât și alte instituții publice au lansat platforme anti-dezinformare sau au închis site-uri - unele, în mod eronat - acuzate că transmiteau propaganda rusească, remarcă sursa citată.

În vârstă de 53 de ani, Alba Iulia Catrinel Popescu este conferențiar universitar la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, Colegiul Național de Apărare, o structură cu rang de facultate. La acest colegiu, ea predă „Geopolitică și geostrategie” și „Studii strategice și de securitate”.