In­demnizatia bruta a unui deputat, de 6.343 RON. In conditiile in care din cei peste 300 de deputati de la sedinte lipsesc, sa zicem, aproximativ o suta, in locul carora semneaza colegii, rezulta o gaura de peste 12.000 RON pe sedinta. Or, in conditiile in care in fiecare saptamina ar avea loc doua se­dinte de plen, valoarea totala a banilor extrasi, pe baza de semnatura, din bugetul Camerei Deputatilor, ar putea ajunge la 50.000 RON lunar. In total, 450.000 RON pe noua luni de sesiune parlamentara.

Absente nemotivate si prezente nejustificate

Era o zi de luni. 3 martie. Auzisem ca s-a deschis restaurantul si m-am prezentat pina la Camera Deputatilor cu scopul declarat de a lucra si, nedeclarat, de a face ce fac si deputatii, adica de a minca ieftin si a ma relaxa vreo doua ore pe fotoliile comode de pe holurile institutiei.

Asa am ajuns la nivelul P1, unde se afla intrarea la sala de plen si unde era o agitatie de nedescris. Undeva, chiar linga usa ce duce spre sala, exista citeva mese. Pe mese – ha, v-am prins! – nu e mincare, ci sint niste liste. Listele de pre¬zenta, pazite de angajati ai Camerei si pe care deputatii trebuie sa le iscaleasca, nominal.

Adica fiecare pentru el. Ei bine, pina si acest proces a ajuns sa faca parte din sistemul de rotunjire a veniturilor deputatilor, fiecare participare la sedinta fiind remunerata cu peste 120 de lei noi, cu conditia ca deputatul sa semneze cu minuta lui, deci sa fie prezent.

Cum, insa, nimeni nu sta sa verifice acele semnaturi, ba chiar mai mult, nimeni nu verifica cine pentru cine semneaza, e o moda printre deputati ca cei prezenti sa semneze pentru unul sau mai multi colegi absenti. Nu de alta, dar ar fi pacat sa se piarda acei 120 de lei. Noi, adica echivalentul a vreo 30 de euro. Mai ales ca prezenta nu presupune, sa ne intelegem, exercitarea votului ori participarea activa la sedinta. E prezenta si gata. 120 de lei si la revedere!

Cu o semnatura pe minut, milionul l-am facut

Dupa cum spuneam, la cele citeva mese de linga usa ce duce spre sala de plen era agitatie maxima, cam cum era pe vremuri la coada la brinza. Deputatii se inghesuiau sa semneze condica de prezenta, atit pentru ei, cit si pentru unii dintre colegii care nu au catadicsit sa vina la serviciu, dar carora banii de sedinta le prind bine. In mai putin de zece minute, cit am stat si am filmat cu o camera la vedere, nu mai putin de zece deputati au semnat atit pentru ei, cit si pentru unul sau mai multi colegi.

Multisemnatarii sint: Petre Strachinaru (PD-L), Ioan Buda (PSD), Dan Grigore (PD-L), Vladimir Mircea Farsirotu (PRM), Constantin Marin (PSD), Vladimir Alexandru Manastireanu (PSD), Doina Micsunica Dretcanu (PSD) si inca vreo trei pe care nu i-am identificat. Observati ca fac parte din categoria deputatilor despre care nimeni nu a auzit nimic, dar pe care ii platim cu o circa de bani, doar pentru ca exista.

Si nu doar ca exista, dar se pare ca ei sint cei care muncesc cu adevarat, nu doar pentru ei, ci si pentru colegii care nu sint prezenti. Nici macar camera cu care i-am filmat, desi nu e deloc mica, nu i-a speriat. Ei au continuat sa semneze intr-o veselie, ba chiar au si zimbit din cind in cind catre camera.

Dintre ei, cea mai rasarita, cu nume predestinat de altfel, a fost Doina Micsunica Dretcanu, pe care am intrebat-o, imediat dupa ce a semnat de doua ori, in locul cui a mai semnat. Fireste, nu a recunoscut nimic, ba chiar a declarat ca a semnat doar o data, cum puteti vedea si pe site, la adresa www.catavencu.ro. Nici macar angajatii care aveau grija de listele cu semnaturi nu pareau surprinsi si chiar ii ajutau pe deputati sa gaseasca numele colegilor de pe liste.

Cu alte cuvinte, treaba era atit de bine organizata si totusi atit de obisnuita, incit se pare ca a intrat in firescul desfasurarii activitatii de la Parlament.

Academia Catavencu