​Şeful ANAF: Nu este o prioritate pentru mine, acum, să alerg după un profesor, sau după o manichiuristă ● „Cealaltă față a ofițerilor lui Putin” ● Dulcea povară a democrației ● Unde au dispărut 150 de milioane de dolari şi cum a scăpat comoara celui de al doilea cel mai bogat om al Rusiei de sub ochii autorităţilor ● De marți, recenzorii încep vizitele în casele celor care nu s-au autorecenzat, iar cei ce refuză să le dea informații vor putea fi amendați ● PSD și PNL, bilanțuri separate despre guvernarea împreună. Expert: și-au securizat propriul electorat ● Miturile noastre cele de toate zilele ● Mica doză de cultură generală ● Ce e nou după trei luni de război în toată Ucraina? ● Alte titluri

Press reportFoto: Profimedia Images

​Şeful ANAF: Nu este o prioritate pentru mine, acum, să alerg după un profesor, sau după o manichiuristă. Șeful ANAF, Lucian Heiuş spune că nu este o prioritate pentru el să stea acum să prindă orice profesor sau manichiuristă care nu plătește impozite, ci preferă să facă prevenție.

Astfel, ANAF a făcut nişte programe de conformare şi a trimis nişte scrisori, în nişte judeţe pilot, pentru a vedea dacă creşte conformarea fiscală la plată, arătând că în Bucureşti Ilfov a trimis la saloanele de înfrumuseţare, la Cluj şi Sibiu a trimis la profesori şi în Braşov şi Constanţa, zone de turism, a trimis scrisorile pentru cei care închiriază turiştilor.

„Sunt acţiuni de prevenţie, eu cred foarte mult în prevenţie, degeaba mă duc astăzi şi îl amendez, eu vreau chiar să nu mai facă aşa ceva. Vrem ca acel individ, societăţi care sunt obişnuite să facă evaziune fiscală să înţeleagă că nu se mai poate”, a spus şeful ANAF, scrie Spotmedia.

„Cealaltă față a ofițerilor lui Putin”. Au unit filmările din telefonul unui soldat rus, de la bețiile crunte din Rusia până când a fost capturat în zona de conflict, și a ieșit un superdocumentar. Iuri Volodimirovici Șalaev, un locotonent rus în vârstă de 23 de ani, a fost capturat de forțele ucrainene, iar imaginile din telefonul său au ajuns în posesia ziariștilor de la Ukrainska Pravda, care le-au folosit pentru a realiza un documentar numit „Ocupantul”. Șalaev și-a filmat familia, prietenii, petrecerile cu rudele, sfaturile unui cecen bătrân, care i-a spus că el și ceilalți ceceni vor să fie lăsați în pace, apoi, la final, eșecul regimentului său, camarazii răniți și fragmentele umane împrăștiate prin satele ocupate, scrie Libertatea.

Dulcea povară a democrației. Războiul Rusiei în Ucraina e momentul care validează o stare de fapt pe care puțini analiști o spuneau cu glas tare: lumea era împărțită, iar de-acum încolo va fi despărțită. Polii de putere de până acum erau ca și în primul Război Rece, împărțiți după valorile societale: democrație versus autocrație – cu sistemele economice adaptate ideologic acolo unde autocrația era comunistă.

30 de ani de la căderea comunismului și încetarea teoretică a Războiului Rece n-au fost de-ajuns pentru configurarea altor alianțe. Nici nu se putea: oricât de importantă e geografia, oricât de globalizată a fost economia, chimia unei societăți le va influența pe amândouă: una e să pui în centrul lumii pe individ, cu totul alta e să pui statul.

Astăzi, însă, mai 2022, ne aflăm într-un moment în care statele contează foarte tare, iar acolo unde nu există această chimie, ele sunt împinse în joc ignorând indivizii, scrie Curs de Guvernare.

Unde au dispărut 150 de milioane de dolari şi cum a scăpat comoara celui de al doilea cel mai bogat om al Rusiei de sub ochii autorităţilor. Un mega-iaht a cărui valoare este estimată la aproximativ 150 de milioane de dolari şi despre care se crede că aparţine celui de al doilea cel mai bogat om al Rusiei, a apărut din senin pe radar după 12 zile în care autorităţile n-au mai ştiut nimic despre locaţia exactă a acestuia. Nimeni nu ştie care va fi destinaţia finală a ambarcaţiunii de lux şi unde vrea să-şi ascundă Leonid Mikhelson comoara de ochii autorităţilor.

Potrivit ultimelor date, înainte să-şi ascundă locaţia, nava de lux trecea de Malta către Marea Mediterană. După 12 zile în care autorităţile n-au reuşit să stabilească poziţia exactă a ambarcaţiunii, ea a reapărut pe radar lângă Insulele Canare şi se îndrepta către Bahamas, stat cunoscut pentru ajutorul dat altor naţiuni în privinţa vânătorii de iahturi, scrie Business Magazin.

De marți, recenzorii încep vizitele în casele celor care nu s-au autorecenzat, iar cei ce refuză să le dea informații vor putea fi amendați. Etapa autorecenzării se încheie chiar astăzi, iar de marți începe perioada în care recenzorii vor face vizite în casele celor care nu s-au autorecenzat. Deoarece autorecenzarea a fost opțională, neparticiparea la această etapă nu a fost sancționată. În schimb, cei care vor refuza, începând de marți, să furnizeze informații recenzorilor vor risca amenzi de până la 3.000 de lei. Perioada în care recenzorii vor face vizite în casele celor care nu s-au autorecenzat se va încheia în 17 iulie 2022, scrie avocatnet.ro.

PSD și PNL, bilanțuri separate despre guvernarea împreună. Expert: și-au securizat propriul electorat. La șase luni de guvernare împreună, PNL și PSD au făcut bilanțul în conferințe separate. Liderul PSD, Marcel Ciolacu și-a asumat integral meritul măsurilor sociale adoptate de guvern, timp în care PNL a bifat formal momentul într-o conferință susținută la Brașov în care premierul Nicolae Ciucă, președinte al PNL, a vorbit despre măsurile luate de guvernul său.

Politologul George Jiglău spune despre alegerea celor doi lideri de a face bilanțul separat, deși fac parte din aceeași coaliție de guvernare, că arată dorința de a transmite un mesaj în primul rând către propriile partide și electorate, scrie Europa Liberă.

Miturile noastre cele de toate zilele. Un prieten care n-are legătură cu învățământul, lucrând în domeniul vânzărilor, îmi povestește că a ținut o prezentare colegilor săi, având ca temă mituri care ne creează blocaje mentale. A deschis prezentarea cu o întrebare: „Ce credeți, o balenă albastră poate înghiți un om?” Majoritatea au răspuns afirmativ și când le-a spus că de fapt, balena albastră se hrănește cu plancton și nu poate înghiți obiecte mari, a fost bombardat cu „hate” din partea lor, cu agresivitate și respingere. Elevul. Iată câteva dintre ipostazele care construiesc mitul. E băiat, se îmbracă nonconformist, poate ca un rocker sau hipiot, poartă părul lung. E fată, îi place să fie cochetă, se vopsește pe păr, se machiază, poartă haine care pot fi catalogate de fițe sau, într-o paradigmă tradițională, provocatoare. E băiat sau fată, are doar haine scumpe, de firmă, telefon de ultimă generație, cât două sau trei sau patru salarii ale profesorului, vine la școală cu mașină scumpă. Ei bine, puteți diversifica, după bunul plac, în această direcție, scrie Scoala9.

Mica doză de cultură generală. Mitul despre care vom vorbi azi este legat de Pele, cel mai mare fotbalist din istorie, Edson Arantes do Nascimento pe numele lui real. Despre Pele, zice Cartea Recordurilor, și așa am știut și noi, că a fost primul fotbalist, dacă nu singurul, care a trecut de borna de 1.000 de goluri marcate. Țeapăăă! Nu a fost așa.

Dacă este să ne luăm după alte statistici, adică alea de la Organizația Internațională de Statistică Sportivă (RSSSF), Pele era mic copil pe lângă alții. La propriu. Adică ne referim strict la tat`su, Joao Ramos do Nascimento, zis și Dondinho, care ar fi marcat în jur de 1.260 de goluri. Faza nasoală este că bătrânu` a jucat la nivel de amatori o mare parte din carieră, iar acolo dădeai goluri cu nemiluita, altfel riscai să te prindă ăia din galerie cu sarbacana. La nivelul ăla nu doar că nu stătea nimeni să noteze în arhive toate golurile marcate dar, și dacă o făcea, aveai toate motivele să te îndoiești de ele. Una peste alta, cam aceeași este faza și cu multe dintre golurile lui Pele marcate prin campionatele regionale, scrie Mica doză de cultură generală.

Ce ne spune un proces de la Cluj despre felul în care societatea românească tolerează violența împotriva femeilor. Pe 29 iulie 2020, F.B. și fosta sa iubită au ieșit la plimbare prin Cluj Napoca. Se aflau pe o stradă pavată cu piatră cubică când au început să se certe, iar în cele din urmă F.B. a lovit-o pe tânără de mai multe ori. După săvârșirea abuzului fizic, F.B. a părăsit locul faptei.

Cazul a devenit repede unul de notorietate în oraș, deoarece poliția, acționând la sesizarea victimei, a făcut cercetări și la locul de muncă (de atunci) al lui F.B. – Departamentul de Film, Fotografie și Media al Universității Sapientia din Cluj.

În martie 2021, agresorul a fost condamnat în primă instanță la închisoare cu suspendare. Sentința a devenit definitivă în lipsa apelului.

În perioada care a urmat acestui act de violență domestică petrecut în plină stradă au apărut articole de opinie și o serie de postări individuale pe rețelele de socializare care se bazau pe informațiile puține și adesea vagi despre circumstanțele factuale ale atacului violent. Părerile au fost împărțite, scrie Dela0.

Ce e nou după trei luni de război în toată Ucraina? Vestul s-a schimbat și deșteptat, parțial. A priceput, în fine, că în Rusia nu se poate avea încredere și că Ucraina e capabilă să lupte și să reziste. Dar o parte se teme că nu va putea rezista mult iar alta că va rezista prea mult, exasperând o Rusie nucleară capabilă să recurgă la arme de distrugere în masă. Ori să forțeze al treilea război mondial.

A reapărut și o a treia parte, care s-a jenat să-și ițească hâda scăfârlie în primele săptămâni de război. Ea se teme că Ucraina ar putea învinge. Căci odată cu ea, ar triumfa valorile occidentale, democrația, de care le e sete luptătorilor ce-și apără țara în Donbas, eroii luați prizonieri la Azovstal ori primii luptătorii care au înfrânt la Kiev o armată rusă, de când au bătut-o și alungat-o afganii, dovedind cât de falsă e legenda jusqu’au-boutism-ului (potrivit căreia ar merge mereu până în pânzele albe până obține victoria) – legenda invincibilității ei, scrie DW.

Doar şase bănci din top 10 mai oferă depozite în euro. De ce a fost exclus din ofertă depozitul în euro? Băncile au constat că au de pierdut menţinând economiile în euro şi chiar conturile curente. Cele care mai dau posibilitatea de a avea un cont curent în euro, o fac în special pentru persoanele juridice care desfăţoară activităţi de import export şi fac pălăţi în euro. Există şi câteva cazuri în care, băncile acceptă conturi curente în euro şi pentru persoane fizice, dar acestea au costuri suplimentare.

În afara pierderilor invocate de bănci pentru renunţarea la produsele în euro (care nu oferă marjă de profit şi mai şi consumă din veniturile băncii prin cheltuieli legate de administrarea unor conturi neremunerate şi de manevrarea cash-ului), motivaţia pentru dispariţia produselor bancare în euro este dată şi de nevoia de a fi încurajate alte instrumente de investiţii, în speţă unităţi de fond în euro cumpărate prin soscietăţile de administrare a investiţiilor care aparţin tot băncilor, scrie Economica.net.

Cum poate fi combătută eficient inflația: liderii corporațiilor merg pe creșterea prețurilor, directorii financiari preferă tăierea cheltuielilor. Reîntoarcerea fenomenului inflaționist ne pune mereu în fața întrebării: cum putem să o combatem eficient, fără să ne asumăm riscuri incontrolabile, cu efecte nedorite pe termen mediu și lung. Inflația schimbă comportamentul consumatorilor, dar un sondaj recent arată că și firmele acționează diferit în această perioadă. Directorii financiari planifică reduceri ale cheltuielilor, în timp ce directorii executivi intenționează să lupte împotriva inflației prin creșterea prețurilor. A transfera în totalitate creșterea costurilor în prețuri se poate dovedi a fi o soluție bumerang: o societate din ce în ce mai săracă nu va mai avea cu ce să cumpere - și atunci, scapă cine poate, dintre producători. O reducere necugetată a cheltuielilor poate influența calitatea bunurilor și serviciilor, ceea ce ar duce tot la pierdere de clienți. Soluția optimă ar fi un mix: creșterea eficienței companiilor prin tratarea cu atenție a cheltuielilor și transferul parțial al costurilor către clientul final (împărțirea poverii inflației), scrie fineco24news.

”Zarurile au fost aruncate”. A apărut nr. 86 (al 15-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare:

Din cele 192 de pagini, 26 sunt alocate unei serii de 9 analize (așa numita secțiune de cover – dă titlul copertei) care focalizează pe marea problemă a momentului, pe inflexiunea istorică: Invadarea Ucrainei de către Rusia declanșează ireversibil tensiunile geopolitice acumulate după Războiul Rece și dă startul marșului către noua ordine mondială – politică, economică, militară: Războiul Rece 2.0, scrie Curs de Guvernare.