Curtea Supremă a Statelor Unite şi-a a revocat vineri hotărârea ”Roe v. Wade” din 1973, care garanta dreptul americanecelor de a avorta în toate statele americane, declanşând un val de reacţii, de la stupefacţie la bucurie, în funcţie de tabără, relatează News.ro citând AFP.

avortFoto: Hotnews

Preşedintele american Joe Biden a declarat vineri că hotărârea Curţii Supreme de a anula dreptul de a avorta este o ”greşeală tragică” şi rezultatul unei ”ideologiiextremiste”.

”Sănătatea şi viaţa femeilor din această ţară sunt acum în pericol”, a subliniat preşeintele democrat într-o alocuţiune solemnă, în urma acestei hotărâri istorice, deplângând ”o zi tristă” pentru America, o ”excepţie” în lume.

Biden a îndemnat la continuarea luptei în mod ”paşnic” şi la apărarea ”la urne” a dreptului la avort şi a tuturor celorlalte ”libertăţi personale”, odată cu apropierea alegerilor de la jumătate de mandat, care se anunţă extrem de dificile pentru tabăra sa democrată.

Fostul preşedinte Barack Obama a acuzat Curtea Supremă de faptul că a ”atacat libertăţile fundamentale ale unor milioane de americance”, după hotărârea de vineri a instituţiei de a revoca dreptul la avort.

”Azi, Curtea Supremă nu doar că a răsturnat aproape 50 de ani de precedent istoric, ci lasă la bunul plac al politicienilor şi ideologilor cea mai personală decizie dintre toate”, a denunţat fostul preşedinte democrat pe Twitter.

Candidata democrată înfrântă în alegerile prezidenţiale americane din 2018, Hillary Clinton, a denunţat ”un pas înapoi al drepturlor femeilor”.

Invers, fostul preşedinte conservator Donald Trump a apreciat că această anulare răspunde ”voinţei lui Dumnezeu”.

Întrebat la postul Fox News despre rolul său, prin numirea a trei judecători şi trecerea majorităţii instituţiei în tabăra conservatoare, miliardarul a răspuns că ”aceasta este voinţa ui Dumnezeu”.

Hotărârea ”urmează Consttuţia” şi ”aduce totul la nivelul statelor, aşa cum ar fi trebuit să fie dintotdeauna”, a adăugat el.

Într-un comunicat, el şi-a atribuit, apoi, un rol preponderent.

”Hotărârea de azi, care este cea mai mare victorie a vieţii de o generaţie, alături de alte hotărâri recente, au fost făcute posibilie numai pentru că eu mi-am respectat promsiunile, şi anume numind trei constituţionalişti foarte respectaţi şi solizi la Curtea Supremă a Statelor Unite”, declară el în comunicat.

”Aceasta este o mare onoare pentru mine”, dă Trump asugurări.

Fostul vicepreşedinte republican Mike Pence a salutat călduros hotărârea Curţii Supreme care revocă dreptul la avort, ”aruncat la coşul de gunoi al istoriei”.

”Trimiţând problema avortului statelor şi poporului, Curtea Supremă a reparat o greşeală istorică”, şi-a exprimat satisfacţia, pe Twitter, acest creştin evanghelist care a fost mâna dreaptă a lui Donald Trump la Casa Albă.

Episcopii din New York au salutat, la rândul lor, într-un comunicat, o ”zi istorică”. ”Îi mulţumim Domnului pentru hotărârea de azi (...). Această hotărâre dreaptă va salva un număr incalculabil de copii nevinovaţi care se vor naşte”.

Un reprezentant influent al protestantismului evanghelist în America, pastorul Rick Warren a salutat imediat hotărârea Curţii. ”Mlioane de americani care se vor naşte vor spune mulţumesc!”, a scris el Twitter.

Senatorul republican Marco Rubio a declarat pe Twitter că este necesar, încă de pe acum ”un plan pro-life pentru America post Roe”.

Preşeidintele francez Emmanuel Macron a declarat că avortul era ”un drept fundamental al tuturor femeilor”. ”El trebuie protejat. Îmi exprim solidaritatea cu femeile ale căror libertăţi sunt azi puse în discuţie de către Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii”, scrie el pe Twitter.

Premierul francez Elisabeth Borne a deplâns, tot pe Twitter, ”o zi sumbră a drepturilor femeilor”. ”Solidaritate totală cu toate femeile din Statele Unte şi din lume. Nu vom renunţa niciodată la nimic în drepturile noastre”, a subliniat ea.

Anularea dreptului la avort, decisă vineri de către Curtea Supremă a Statelor unite este ”o lovitură teribilă aplicată drepturilor omului ale femeilor şi egalităţii între sexe”, a denunţat Înaltul Comisar ONU al Drepturilor Omului Michelle Bachelet.

”Accesul la avort sigur, legal şi eficient este ferm îndrădăcinat în dreptul uman internţaional şi se află în centrul autonomiei femeilor şi capacităţii lor de a face propriile alegeri”, a subliniat Michelle Bachelet într-un comunicat, în care îşi exprimă regretul faţă de o hotărâre care ”este un recul major”.

Premierul canadian Justin Trudeau a denunţat drept ”oribilă” hotărârea Curţii Supreme a vecimului american. ”Veştile din Statele Unite sunt oribile. Sunt din tot sufletul alături de milioane de americance care îşi vor pierde dreptul legal la avort”, a scrie pe Twitter liderul canadian, adăugând că ”niciun guvern, niciun politician şi nimeni nu ar trebui să dicteze unei femei ce poate să facă sau nu cu corpul ei”.

Principala organizaţie americană de planning familial, Planned Parenthood, a promis vineri să continue ”să lupte” după hotărârea Curţii Supreme de a-şi revoca hotărârea care garanta de aproape 50 de an dreptul la avort.

”Trăiţi, fără îndoială, multe emoţii - durere, furie, confuzie. Este normal. Suntem cu voi şi nu ne vom opri niciodată să ne batem pentru voi”, a scris pe Twitter Planned Parenthood.

Kimberlé Crenshaw, o universitară americană cunoscută prin teoretizarea intersecţionalităţii, denunţă, la rândul său, ”ilegitimitatea şi părtinirea” Curţii Supreme.