Statul ar putea plati in perioada imediat urmatoare un sfert de miliard de euro cu titlu de "spor de risc si suprasolicitare neuropsihica" pentru magistrati si personalul auxiliar de specialitate din cadrul instantelor si parchetelor. Singura conditie pentru ca cei peste 12.000 de angajati ai sistemului judiciar sa-si primeasca salariile indexate cu 50 la suta – la care se adauga sumele restante pe ultimii trei ani – este sa dea in judecata Ministerul Justitiei si pe cel al Finantelor.

Confruntandu-se cu un adevarat val de procese pentru acordarea unor sporuri restante si avand in vedere solutiile contradictorii date de diferite instante din tara, Ministerul Public a avansat recurs in interesul legii, pentru a uniformiza deciziile judecatoresti viitoare. Procurorul General al Romaniei, Laura Kovesi, a inaintat pe data de 26 februarie 2008 propunerea de recurs in interesul legii pe acesta tema, subliniind ca nu ar trebui acordate aceste sporuri. "Noi nu am fost de acord cu reclamantii magistrati si personal auxiliar de specialitate. Am inaintat recursul in interesul legii, insa nu am primit inca un raspuns si nu ne putem pronunta pe aceasta tema. stiu doar ca s-a judecat", ne-a declarat Robert Cazanciuc, purtator de cuvant al Parchetului General.

Surse confidentiale ne-au declarat sub rezerva anonimatului ca judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-au intrunit luni, 10 martie, si au dezbatut acordarea sporurilor. Conform surselor citate, din totalul de 90 de judecatori doar 5 ar fi fost impotriva. Judecatorii au hotarat ca toti cei care sunt in proces cu Ministerul Justitiei sa primeasca salariile indexate. "Instantele care vor avea de solutionat astfel de cauze au obligatia sa pronunte solutii in sensul in care a decis Inalta Curte. Cine face o actiune va beneficia de aici incolo de o solutie conforma cu decizia Inaltei Curti", ne-a declarat Dana Titian, consilierul procurorului general. Cu alte cuvinte, este de asteptat ca 12.000 de procese sa fie inregistrate pentru a castiga un spor de 50 la suta la salariu plus sumele restante pentru ultimii trei ani. Un calcul raportat la venitul mediu al unui magistrat arata ca 6200 de procurori si judecatori, ar castiga in instanta 210 milioane de euro, in timp ce 6350 de grefieri ar incasa pentru trei ani restanta, 40 milioane euro.

Integral in Romania libera.