De ce nu-s în stare femeile să-și găsească soți? Să fie oare pentru că acei potențiali soți sunt mult prea ocupați să scrie rapoarte despre motivele pentru care femeile nu-și pot găsi soți?

Strada din centrul vechi al BudapesteiFoto: Cavan Images / Alamy / Profimedia Images

Cam asta pare să sugereze un comunicat recent al Biroului de Audit al Statului din Ungaria. Această dilemă arzătoare i-a determinat să tragă semnalul de alarmă în privința „educației roz” - adică faptul că femeile se înscriu la facultate sau că reprezintă majoritatea profesorilor din învățământul preuniversitar -, un „fenomen” care, se tem ei, are „numeroase consecințe economice și sociale”, potrivit The Telegraph, citat de Rador.

Și numai ce se apucă să le înșire, ba încă pe larg. Printre principalele lor îngrijorări e cea că, fiind prea multe studente, pentru ele va fi dificil să-și găsească soți de același nivel intelectual, de unde și un „declin al fertilității”.

O alta este că proporția ridicată a femeilor printre profesorii preuniversitari (82%) va face ca băieții să piardă unele deprinderi tradiționale, cum ar fi repararea chiuvetelor, întrucât educația „favorizează trăsături feminine precum maturitatea emoțională și socială”.

Astfel de deprinderi sunt „necesare pentru dezvoltarea optimă a economiei” - iar în lipsa lor băieții riscă să dezvolte „probleme mentale și comportamentale”.

Dintre toate lucrurile pentru care poți învinovăți femeile, faptul că se educă pe ele însele ori pe copiii nației pare o alegere deplasată. Mai cu seamă când același studiu, bazat pe date strânse de la 700 de părinți și profesori, a dedus că trăsăturile feminine sunt considerate mai favorabile în educație.

Și totuși, Biroul îi dă înainte cu abnegație: deși admite că s-a constatat că fetele sunt mai sârguincioase, „oricine a văzut un băiat jonglând cu o minge de fotbal știe că bărbații sunt capabili să execute sarcini cu un nivel foarte ridicat de concentrare”.

Să luăm populația de studenți a Ungariei, din care 54,5% sunt femei - dar procentul crește la 60% în cazul absolvenților, întrucât mai mult bărbații își abandonează studiile. A învinovăți femeile pentru „inegalitate de gen” fiindcă colegii lor nu mai au chef să meargă la cursuri nu-mi pare tocmai echitabil, dar acesta e totuși unul dintre nenumăratele lucruri de care ele se fac vinovate, subliniază raportul.

La fel e și faptul că multe dintre ele sunt profesoare. De ce nu vor femeile să înceteze să mai încerce să-i ajute pe alții și să le dea și bărbaților o șansă în acest domeniu notoriu pentru competiția acerbă?

Dacă mai puține femei ar deveni profesoare, atunci cu siguranță că mai mulți bărbați ar deveni profesori, iar țara n-ar mai fi aruncată și mai adânc în penuria de cadre didactice cu care se confruntă acum.

Biroul de audit a izbutit să-și atingă ceea ce s-ar putea presupune că e obiectivul său primordial, anume susținerea „revoluției conservatoare” a premierului ungar Viktor Orban - o revoluție care acum premiază cuplurile care promit să facă trei copii cu o primă pentru locuință echivalând cu 28.000 de lire sterline.