Ziarul «Turkiye» prezintă pe prima pagină capacitățile rachetei balistice cu rază scurtă de acțiune „Tayfun” de a lovi obiective de pe teritoriul Greciei, trag un semnal de alarmă grecii de la Proto Thema. Avioanele de luptă F-16 aparţinând forţelor aeriene greceşti au efectuat zboruri la joasă înălţime deasupra unor sate din provincia Xanthi, semnalează jurnaliștii turci de la Akșam, potrivit Rador.

Avioane F-16 turceștiFoto: Kris Christiaens / Alamy / Alamy / Profimedia

PROTO THEMA: ”Grecia se află în zona de acoperire” a rachetei Tayfun, potrivit presei din Turcia

Ziarul «Turkiye» prezintă pe prima pagină capacitățile rachetei balistice cu rază scurtă de acțiune „Tayfun” de a lovi obiective de pe teritoriul Greciei.

„Racheta autohtonă Tayfun a lovit ținta la o distanță de 561 km cu o lovitură precisă. O mare mândrie pentru apărarea noastră. Racheta autohtonă dezvoltată de Roketsan a fost testată și în Rize. Tayfun și-a atins obiectivul cu o rază de acțiune care poate atinge toate punctele de pe teritoriul Greciei”, precizează publicația, redactând știrea în ton cu climatul „pro-război” promovat în Turcia împotriva Greciei.

Publicația prezintă o hartă cu raza de acțiune și „capacitățile” noii rachete balistice, care include nu numai Grecia, ci și alte țări vecine ale Turciei precum Bulgaria, Cipru, Siria, Liban, Israel, Irak și Armenia.

Racheta balistică cu rază scurtă de acțiune „Tayfun” (Short Range Ballistic Missile) a fost fabricată de compania Roketsan, ca parte a unui proiect implementat de Direcția Industriei de Apărare a Președinției Republicii Turcia. Lansarea a avut loc de pe aeroportul Rize-Artvin, de la baza Ministerului Apărării Naționale, cu direcția largul coastei orașului Sinop, iar racheta ar fi atins cu succes ținta la o distanță de 561 de kilometri în 458 de secunde.

Din punct de vedere structural, „Tayfun” seamănă cu racheta balistică „Bora”. Potrivit relatărilor turcești, va fi pusă la dispoziția forțelor armate turce după finalizarea testelor, întărind „capacitatea de descurajare” a Turciei.

Posibilitatea ca Turcia să dezvolte o rețea de sisteme de rachete, care va consta și din rachete de tip Yildirim (rază peste 150 km) și Bora (peste 280 km), va pune în pericol centre urbane, dotări strategice, infrastructură etc. din ţările învecinate - inclusiv Grecia - după cum estimează analiştii.

Internauții turci au postat hărți care arată că raza de acțiune a rachetei acoperă toată Grecia, Macedonia de Nord, Bulgaria, România și, în funcție de locul în care este lansată, ar putea ajunge la sud până în Israel și Egipt, la nord până în Crimeea, iar la est acoperă întreg teritoriul Armeniei și ajunge până în Azerbaidjan.

Noile amenințări

De menționat că testarea rachetei balistice a fost însoțită de noi amenințări la adresa Greciei din partea ministrului turc al Apărării, Hulusi Akar, care a readus în prim-plan pretenția Ankarei de a exploata în comun Marea Egee.

Turcia, a spus Akar, nu este o amenințare, ci un aliat sigur, dar a ținut să adauge cu subînțeles: „Toată lumea ar trebui să ştie că nu vom permite instituirea niciunui fapt împlinit”.

Vorbind în contextul unui exercițiu militar numit „Free Fire”, oficialul turc a vorbit din nou despre distribuirea echitabilă a bogăției Mării Egee.

„Suntem gata să ne întâlnim. Spunem că suntem de acord ca Marea Egee să devină o mare a prieteniei și ca toată bogăția să fie împărțită în mod echitabil”, a spus el și a adăugat: „Noi spunem că suntem în favoarea ideii ca Marea Egee să devină o mare a prieteniei și distribuției echitabile a tuturor bogățiilor. Turcia este un aliat sigur, nu amenință pe nimeni”.

AKŞAM: O mutare scandaloasă din partea Greciei: Se joacă cu focul...

Grecia îşi continuă provocările de la frontiera cu Turcia. Avioanele de luptă F-16 aparţinând forţelor aeriene greceşti au efectuat zboruri la joasă înălţime deasupra unor sate din provincia Xanthi.

Avioane de luptă F-16 aparţinând forţelor aeriene greceşti au fost înregistrate efectuând zboruri la joasă înălţime deasupra satelor turceşti în cadrul exerciţiilor militare efectuate în acord cu Statele Unite.

Tensiunile dintre Turcia şi Grecia se menţin, iar Grecia continuă să provoace Turcia. Ultima acţiune a conducerii de la Atena este provocarea cu avioanele de luptă F-16.

Grecia a militarizat insulele din Mediterana de Est contrar dreptului internaţional, iar acum elicoptere, avioanele şi avioanele de luptă F-16 efectuează zboruri deasupra satelor turceşti din provincia Xanthi. Aceste zboruri se execută în cadrul exerciţiilor militare Olimpic 2022 organizate de Grecia.

De altfel, în calendarul care a fost dat publicităţii erau menţionate zborurile avioanelor de luptă F-16 şi F-4 Phantom şi F-18, în perioada 15-21 octombrie, în cadrul planului "Lovitura lui Neptun".

După publicarea calendarului, presa din Grecia a susţinut că aceste acţiuni vor avea loc împotriva aşa-ziselor "ameninţări ale regimului turc". (Rador)