Ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, spune ca la Bruxelles se considera adesea ca Romania si Bulgaria au fost admise in UE prea devreme, iar consolidarea statului de drept si lupta anticoruptie sunt esentiale pentru intregul proces ulterior de extindere a Uniunii.

"Daca intrebi membrii Parlamentului European despre ultimul val de extindere, vor fi probabil tentati sa spuna ca Romania si Bulgaria au fost admise poate cu un an prea curand. Desigur, exista mecanisme speciale, pentru ca exista sentimentul ca mai au de facut lucruri substantiale in privinta coruptiei si statului de drept si exista o lista speciala cu obiective in acest sens", a spus Bildt la conferinta Brussels Forum, organizata de German Marshall Fund.

Declaratia inaltului oficial suedez vine dupa raportul critic al Comisiei Europene asupra justitiei autohtone si dupa documentul Departamentului de stat al SUA, care mentioneaza ca nici un mare corupt nu a ajuns dupa gratii.

Seful diplomatiei suedeze a explicat sambata ca primirea Romaniei si a Bulgariei in UE a avut la baza "o motivatie strategica" specifica mai degraba "dezbaterii NATO decat UE".

Integral in Romania libera.