Ministrul de Interne Lucian Bodem care și-a susținut teza de doctorat în 2018 – la doi ani după ce verificarea lucrărilor doctorale cu softul a devenit obligatorie prin lege – a folosit o combinație de tehnici de camuflare a plagiatului menită să fenteze acest nou filtru de prevenție a fraudei, scrie Emilia Șercan într-un articol PressOne.

Lucian BodeFoto: Guvern, Facebook

„Probele prezentate în această investigație demonstrează că Lucian Bode a plagiat cel puțin 18,5% din textul tezei doctorale; în plus, am identificat 6 ilustrații complet plagiate și alte 30 incorect citate;

Lucian Bode a introdus în arsenalul metodelor de fraudă folosite în România plagiatul prin traducere: a tradus cuvânt cu cuvânt din engleză pagini întregi din autori pe care nu i-a citat nici în notele de subsol, nici în bibliografie; în câteva situații a plagiat până și notele de subsol incluse în unele dintre articolele neatribuite și plagiate prin traducere;

Bode a obținut calificativul „Foarte bine” pentru o teză în care partea de cercetare proprie, elementul distinctiv și obligatoriu pentru orice demers doctoral, se rezumă la trei paragrafe în care este prezentată o pretinsă „simulare” a prețurilor la motorină, gaze și electricitate făcută în luna august 2018 în județul Cluj;

Deși au existat serioase semnale de alarmă cu privire la teza lui Lucian Bode încă din august 2018, când lucrarea a fost analizată cu softul, îndrumătorul său de doctorat, prof. univ. Adrian Ivan – rector-comandant al Academiei SRI – a dat undă verde pentru susținerea publică”, se spune în materialul PressOne ce poate fi citit integral aici.

Comisia de etică a Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca a transmis la începutul acestei luni doar că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode include „erori de citare” și „unele fragmente plagiate”.

Într-un mesaj postat atunci pe Facebook, Lucian Bode a „salutat" publicarea rezultatelor evaluării UBB, el susținând că în niciun moment nu și-a însușit ideile altora și nici nu a dat impresia că-i aparțin.

Comisia de etică a UBB nu a verificat, însă, toată teza de doctorat a lui Bode, ci doar fragmentele care au fost reclamate ca fiind plagiate. „Procentul (de plagiat) e atât de mic pentru că atât s-a reclamat și atât am identificat noi din analiza proprie, bazată pe softul anti-plagiat", a declarat pentru Europa FM reprezentantul Comisiei de Etică, profesorul doctor Dacian Dragoș. El a susținut că „nu există capacitate" pentru ca teza lui Bode să fie analizată integral.

Emilia Șercan a spus că decizia Comisiei de etică este una politică: a fost împachetată astfel încât să îi salveze imaginea publică a ministrului Bode și coordonatorului său de doctorat, rectorul Academiei SRI, dar și pentru a nu da satisfacție USR.