Apropiații ministrei Egalității de Șanse, Gabriela Firea, primesc zeci de mii de euro lunar, bani publici, pentru îngrijirea unor persoane cu dizabilități grave care trăiesc, de fapt, printre ploșnițe și în miros de urină și fecale. Oamenii vor să plece din centru, dar afacerea e atât de bine pusă la punct încât până și instituțiile statului care ar trebui să îi ajute se fac că nu văd realitatea, potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Media.

Gabriela FireaFoto: AGERPRES

Statul e cel care i-a trimis pe acești oameni să-și trăiască viețile acolo. Îi scoate periodic la licitație, pe loturi, sau chiar prin achiziție directă. Iar cei aleși îi câștigă sau îi primesc direct, cu tot cu prețul gras pe care tot statul îl plătește cui îi ia.

Tot statul ar trebui să verifice în ce condiții viețuiesc. Numai că același stat - acum prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Ilfov - nu vede nimic în neregulă să trăiești între ploșnițe, în mizerie, fără lucruri de bază.

Când cei 20 de oameni îți aduc lunar vreo 20.000 de euro, atunci afacerea miroase a tun. Banii vin mereu la timp, fără stres, iar oamenii - lipsiți de apărare, drepturi și demnitate - nu comentează, pentru că oricum nu-i ascultă nimeni.

Așa ajung să trăiască plini de ploșnițe, „în miros de fecale și urină” și să mănânce de la catering doar pe hârtie - de fapt niște fierturi la oală gătite cine știe de cine și cum - pentru cel puțin 1.100 de euro pe lună „de căciulă” plătiți de stat.

Bun venit în Centrul „Armonia”, primul contact al Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz - în spatele căreia se află Ligia Enache și Ștefan Godei, apropiați ai cuplului de stăpâni ai Ilfovului Pandele-Firea - cu afacerile cu oameni bolnavi și amărâți, dar și cu banii grei de la stat.

Tot ei fac buni și în Pipera, Voluntari, dar pe contract cu subordonații finul cuplului Firea-Pandele, Robert Negoiță, așa cum Centrul de Investigații Media (CIM) și Buletin de București au arătat săptămâna trecută.

Integral pe Centrul de Investigații Media.