La 18 ani de la Revolutie, sistemul de protectie a copiilor abandonati mai are inca multe lucruri de rezolvat, dupa cum recunosc chiar institutiile statului si organizatiile neguvernamentale ce activeaza in domeniu. Numarul familiilor care doresc sa adopte un copil a ajuns in Romania aproape dublu decat al minorilor ce pot fi adoptati. Situatia – paradoxala pentru tara noastra, unde mai exista in centre de plasament aproximativ 25.000 de minori – se datoreaza noilor reglementari.

Astfel, autoritatile trebuie sa incerce mai intai reintegrarea copilului in familia naturala, care l-a parasit, si daca nici rudele sale nu-l vor, doar atunci acesta poate fi dat spre infiere.

Statul are obligatia sa-i gaseasca o familie copilului, si nu un copil familiei. Asta inseamna ca un roman nu poate alege singur, ca la piata, un bebelus, ci autoritatile ii recomanda unul care i se potriveste din punct de vedere psihologic. O procedura care cere timp, pana cand cele doua parti ajung la o intelegere.

Asa se face ca, teoretic, procesul dureaza un an, dar practic poate fi mult mai lung iar in acest timp copiii raman in grija statului. "Romania libera" publica o serie de articole despre actualul sistem de protectie a copilului. In acest numar vom relata despre greutatile pe care trebuie sa le intampine o familie care vrea sa adopte un copil.

"Acum ne intrebam: sa mai prelungim atestatul de familie adoptatoare, care expira dupa un an, sau sa nu mai continuam acest cosmar – ca altfel nu pot sa-i zic – si sa ne vedem de vietile noastre si de copiii pe care o sa-i avem impreuna?

Dar cine plateste pentru visele sfaramate, pentru gramul acela de speranta care s-a aprins intr-un suflet, speranta ca am fi putut salva un suflet de la deznadejde si disperare?" Povestea Andreei Constantin (nu vom folosi numele ei adevarat, ci un pseudonim) a inceput acum aproximativ un an de zile. Atunci a initiat demersurile pentru a adopta un copil, o dorinta mai veche a sa.

Numai ca intentia si nerabdarea Andreei s-au lovit de noile reglementari legale privind adoptia, care au intrat in vigoare in 2005. Acestea prevad ca familia naturala are prioritate, iar minorul nu poate fi dat spre adoptie altor persoane decat daca rudele sale, identificate pana la gradul al patrulea, refuza sa-l preia.

Aceasta etapa dureaza insa foarte mult. Asa s-a ajuns sa fie 2.000 de familii inscrise pentru adoptie, in timp ce numarul copiilor ce pot fi adoptati – "adoptabili" – variaza in jurul a 1.000-1.200.

Romania Libera