Un serviciu numit „Monitorizare flota", lansat de curand pe piata de Orange, permite angajatorilor sa-si urmareasca salariatii

Localizarea pe harta Romaniei a telefoanelor mobile Orange apartinand unei companii de catre „persoanele autorizate" din cadrul firmelor beneficiare este deja un serviciu functional, practicat la lumina zilei. Mai mult, potrivit chiar ofertei postate pe site-ul Orange, aplicatia ofera „posibilitatea vizualizarii unui traseu efectuat de utilizatorul terminalului mobil", chiar si intr-o perioada de timp!

Ce-ar fi daca, intr-o bu­na­ dimineata, cand vii bine­­dispus la serviciu si nerabdator sa incepi o noua zi, te trezesti chemat la sef, care iti dezvaluie cu lux de amanunte cam pe unde te-ai plimbat aseara, dupa incheierea programului!?

Psihoza „spionitei" revine in forta la romani. Daca pana nu demult doar se credea ca orice persoana ar putea fi umarita prin intermediul telefonului mobil, acum un astfel de serviciu devine o certitudine. Si asta pentru ca operatorul de telefonie mobila Orange a lansat, de curand, chiar si pe propriul site, o interesanta oferta prin care orice angajator poate avea controlul total asupra propriilor salariati. Cu conditia ca acestia sa fie abonati la Orange, iar angajatorul sa fi obtinut si activat serviciul „Monitorizare flota"...

Produsul a fost conceput de catre Orange pentru companii, astfel incat acestea sa-si reduca costurile de administrare a comunicarii cu personalul aflat in teren, ceea ce ar duce la cresterea productivitatii – cel putin, asa reiese din textul promotiei Orange.

Parola pentru controlul angajatilor

Toate bune si frumoase, numai ca – fiind vorba despre urmarirea telefoanelor mobile – posibilitatea angajatorilor de a abuza de aceste date cu caracter personal devine mult mai mare decat in cazul binecunoscutelor echipamente de tip GPS pentru automobile. Practic, angajatorul poate sa-si urmareasca angajatii nu numai in timpul programului de lucru, ci si in afara acestuia.

Adevarul