​​Discuțiile din spațiul public privind pensiile speciale se axează de obicei pe cuantumul disproporționat de mare al acestora în raport cu contribuția beneficiarilor la fondul de pensii. Însă aproape toate pensiile speciale vin la pachet cu alt beneficiu important, anume pensionarea la vârstă mai mică decât cea standard din sistemul public de pensii care este de 65 de ani. Astfel că până la vârsta la care un cetățean obișnuit se retrage din activitate și urmează să primească o pensie pe baza contributivității, un pensionar „special” va fi încasat deja sume enorme pentru care nu a contribuit.

Cât câștigă beneficiarii de pensii speciale în urma pensionării anticipate, înainte de împlinirea vârstei de 65 de aniFoto: fanatik.ro

Dacă analizăm doar categoriile de beneficiari de pensii speciale care sunt plătite de către Casa Națională de Pensii Publice, luând în calcul cuantumul mediu al pensiei și vârsta standard de pensionare se poate crea o imagine asupra inechității acestui sistem. Datele prezentate de către CNPP sunt defalcate pe sumele plătite din bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS), în care au fost vărsate contribuțiile din perioada activă, și pe sumele primite direct de la buget, care provin taxele plătite de muritorii de rând care susțin întregul sistem de pensii speciale.

Citește mai mult pe fanatik.ro