Stiinta.info: Gradini pe acoperisurile din orase
Gradinile suspendate pe cladirile din orase devin din ce in ce mai intalnite. Chicago, al treilea oras ca marime din SUA, este unul dintre pionierii in domeniu de pe continentul american. Ideea a fost preluata de la europeni acum sapte ani si a fost sustinuta financiar chiar de primaria orasului, spune PhysOrg.
Pentru a oferi exemplu, prima gradina suspendata a fost construita chiar pe cladirea primariei. Intre timp municipalitatea a construit si este proprietar al altor 35 de gradini suspendate. Exemplul a fost urmat apoi de alte institutii publice sau private, precum magazine, restaurante sau cladiri de birouri.
O prima categorie de avantaje sunt cele legate de mediu. O cladire ce are deasupra sa o gradina de plante este mai racoroasa vara si mai calduroasa iarna, oferind conditii mai placute si o factura redusa pentru consumul electric al aparatelor de aer conditionat. De exemplu, in toiul verii, temperatura unei terase acoperite cu smoala ajunge si la 70 de grade Celsius. Temperatura unui terase acoperite cu plante nu depaseste insa 25 de grade Celsius. In al doilea rand, aceste plante crescute pe acoperisuri contribuie la reducerea poluarii aerului din oras. In al treilea rand, pamantul din aceste gradini absoarbe apa de ploaie, folosind si uzand mai putin sistemul de canalizare al orasului. In al patrulea rand, durata de viata a acoperisului insusi creste, caci timpul si rugina contribuie semnificativ la durata de viata a acoperisurilor din smoala, tabla sau tigla. In schimb, plantele fixeaza solul care devine astfel foarte rezistent. In al cincelea rand, aceste gradini devin o oaza de refugiu pentru pasarile din oras. De exemplu, gradina de deasupra primariei din Chicago adaposteste mai mult de 36 de specii de pasari.
Integral in Stiinta.info.

VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Orban: Cine atacă premierul trebuie să plece acasă /Cîțu: Le aduc aminte colegilor din coaliție că au de făcut o nominalizare pentru Ministerul Sănătății / Mandatul cu care USR-PLUS merge în ședința coaliției
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani