Klaus Iohannis, bugetarul numărul unu din România, a cărui leafă de 25.000 de lei (5.100 euro brut) ar putea fi impusă ca plafon pentru ceilalți angajați la stat, are cel mai mic salariu brut în rândul președinților europeni.

Klaus Iohannis, alături de alți lideri europeni, la Consiliul EuropeanFoto: panorama.ro

Dacă nu introducem în discuție puterea de cumpărare din fiecare țară, reiese că șeful statului e reprezentativ, din acest punct de vedere, pentru concetățenii săi, dat fiind că românii sunt și ei codași la salarii în Europa.

Până ce va veni și analiza Ministerului Finanțelor pe marginea propunerii privind „bugetarii de lux”, care ar putea să fie supraimpozitați cu 16%, Panorama.ro pune unitatea de măsură, adică salariul președintelui României, în context extern. Cât câștigă ceilalți șefi de stat din Europa, prin comparație cu omologul lor român?

Înainte de a pune lupa pe salariile liderilor europeni, ne uităm la vârful piramidei globale, când vine vorba de venituri de lider politic. Acolo stă confortabil prim-ministrul din Singapore, care e de multă vreme și de departe cel mai bine plătit șef de stat din lume. Are un salariu de 166.000 de euro/lună sau 2 milioane de euro pe an. Sunt incluse și niște bonusuri aici, pe care nu le-am putut desprinde.

Salariul liderului singaporez e rezultatul unui coeficient foarte complex, care pornește de la salariul unui ministru (60% din mediana pentru top 1.000 de venituri ale cetățenilor din Singapore), după care ia în calcul, printre altele, mediana salariilor directorilor de companii din Singapore cu capitalizare de piață de peste un miliard de dolari.

Președintele Statelor Unite are un salariu echivalent a 30.000 de euro pe lună sau 365.000 de euro pe an (400.000 de dolari), la care se mai adaugă diverse indemnizații.

Mai aproape de noi, în Elveția, președintele câștigă aproximativ 39.000 de euro pe lună.

Iar președinții Comisiei Europene și ai Consiliului European au fiecare un salariu de 30.000 de euro pe lună (138% din cel mai mare salariu al unui funcționar european din grilă). Și ei mai au la dispoziție alte indemnizații și beneficii extrasalariale.

Toate aceste salarii sunt brute, așa cum sunt ele declarate de instituțiile oficiale din fiecare țară sau de la nivelul UE.

Dacă acestea sunt câteva salarii „alese”, iată cum arată o comparație țară cu țară, în interiorul UE. În infograficul de mai jos, găsiți toate salariile președinților sau, unde nu există funcția, ale prim-miniștrilor europeni.

Citește articolul în Panorama