In aceasta dimineata vor sosi, in Mangalia, 29 de muncitori din Vietnam, care vor munci pe santierul naval Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI). Acestia se adauga unui alt lot de 30 de compatrioti, veniti ieri dimineata, dar si unui grup de 46 de chinezi, care au ajuns in Romania la mijlocul saptamanii trecute. Pe santier muncesc deja si circa 40 de persoane din Republica Moldova. "Marti (n.r. – maine) mai primim un lot de 11 muncitori din Vietnam", a precizat Gemal Memetcea, director de Resurse Umane la DMHI.

Muncitorii asiatici vin deja pregatiti pentru munca de pe santier. Memetcea a precizat ca recrutarea se face prin firme specializate in domeniu, care asigura si calificarea personalului, in tara de origine. Odata sositi in Mangalia, acestia sunt cazati in camine renovate pe banii companiei. Chinezii stau chiar in Mangalia, in timp ce pentru vietnamezi a fost pregatit un imobil in statiunea Venus. Acestia sunt cazati cate patru in camera. Pentru a nu duce prea mult dorul de casa, compania a angajat si doi bucatari originari din China si Vietnam. "si oamenii nostri, care pleaca la specializare in Coreea, au parte de un bucatar roman", a precizat Memetcea. Pentru muncitorii straini au fost amenajate cluburi, unde isi pot petrece timpul liber, dotate inclusiv cu televiziune prin cablu. Atragerea de forta de munca din strainatate este obligatorie pentru ca santierul din Mangalia sa poata supravietui, in conditiile in care numai anul trecut, de exemplu, au plecat aproape 1.000 de persoane. "Am apelat la muncitori straini pentru ca in tara nu mai gasim muncitori calificati. Numai 10-15% din cei care se prezinta la interviuri au calificare", a precizat Vasile Iorga, vicepresedintele DMHI. In schimb, strainii vin deja pregatiti. Chinezilor, care sunt sudori de meserie, le-au trebuit numai doua zile pentru a se deprinde cu metodele de lucru romanesti.

Cel mai important aspect este insa cel al costurilor. Potrivit unor date estimative, citate de Vasile Iorga, costul total pentru un muncitor strain (inclusiv cazare si masa) este cu circa 20-30% mai mare decat pentru unul roman.

Integral in Romania libera.