​​Companiile din domeniul apărării încearcă să recupereze date de pe câmpurile de luptă ucrainene. Dar Kievul, care dorește să folosească aceste informații pentru a-și dezvolta propria industrie de apărare, ripostează. Datele de pe câmpul de luptă sunt deseori apreciate ca „noul petrol”. Poate fi un clișeu învechit, dar nu se poate nega faptul că a existat o adevărată goană după aur în ceea ce privește datele din luptele dintre forțele ucrainene și cele rusești, informații valoroase dintr-un război pe care nimeni nu-l credea posibil în secolul 21.

Datele de pe câmpul de luptă sunt cruciale în dezvoltarea inteligenței artificiale în domeniul militarFoto: Facebook/ Volodymyr Zelensky

Mulți actori vor să obțină date de pe câmpul de luptă din Ucraina. Companiile globale își oferă gratuit produsele pentru a avea acces la date de luptă în direct. Guvernul ucrainean dorește însă să păstreze această resursă pentru propria industrie de apărare emergentă. Spre exemplu, compania canadiană Draganfly a lucrat în principal cu serviciile de urgență din America de Nord, vânzând drone și software-ul aferent, care puteau livra echipamente medicale sau filma de la înălțime accidente rutiere. Dar, din februarie anul trecut, compania și-a reorientat afacerea pentru a se adresa unei piețe aflate la peste 12.000 de kilometri distanță: Ucraina.

Citește mai mult pe fanatik.ro

Articol susținut de fanatik.ro