​​Statul român este abia acum pe cale să transpună în legislația națională o directivă europeană care datează din 2008 care trebuia implementată până în noiembrie 2010. Procedura de infringement inițiată de Comisia Europeană împotriva României a fost cauzată din neglijență, precum și din calcule politice meschine.

Curtea Constituțională și Comisia Europeană au trebuit să corijeze erorile guvernelor privind combaterea discriminăriiFoto: Colaj fanatik.ro

Decizia-cadru 2008/913/JAI adoptată la nivelul UE avea ca scop combaterea rasismului și xeonofobiei și a discriminării combătute de acestea prin intermediul legislației penale a statelor-membre ale Uniunii Europene, pe lângă sancțiunile administrative sau civile. Astfel, fiecare stat trebuia să ia măsuri pentru a pedepsi penal, dacă este săvârșită cu intenție, „instigarea publică la violenţă sau la ură împotriva unui grup de persoane sau a unui membru al unui astfel de grup definit pe criterii de rasă, culoare, religie, descendenţă sau origine naţională sau etnică”.

Citește mai mult pe fanatik.ro

Articol susținut de fanatik.ro